Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Növényvédelem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. május 21. 13:00
Növényvédelem
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

A változó időjárás magával hozza a fokozottabb növényvédelmet. A betegségek ott lapulnak a levéltetvek hasa alatt és a levelek felszínén, várva a lehetőséget a támadásra, a felszaporodásra. Az egres (vagy köszméte) legjelentősebb betegsége az amerikai lisztharmat, amely az egész termést tönkreteheti. Kéntartalmú szerekkel szépen megmenthető e növényünk.

Az almafélék között is van olyan, amely érzékeny a lisztharmatra, csakúgy mint a szőlő, bár ahhoz egy kicsit melegebb idő kell. Az ördög azonban nem alszik! A monília, varasodás továbbra is rizikót jelent ebben az időjárásban. Az őszibarack, szilva és a kajszi is veszélyben van a levélfodrosodás miatt.

Ez a betegség látszólag csak a leveleket és a hajtás- csúcsokat károsítja, valójában a termés mennyisége és minősége is veszélybe kerül erősebb fertőzés esetén, a jövő évi termésről nem is beszélve. A zöldségeinkre is figyeljünk, mert a lisztharmat a finom és gyógyhatással is bíró petrezselyemzöldet is tönkreteheti. Sajnos a sárgarépán és a mángoldon is megjelent helyenként a levéltetű. Mospilan, Carate Zeon jó hatással van a rovarkártevők ellen.

Elvileg az egész kertet le lehet permetezni, hogy komplett védelmet kapjon. A várakozási időket tartsuk szem előtt, mert így is ki vagyunk téve sok felesleges rossz hatásnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)