Fotó: Pixabay.com
A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium.
Magnézium tartalma miatt idegnyugtató, alvást segítő hatásút. Forrázat, vagy olaj formájában alkalmazható. A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható a mellkasra téve köhögés csillapításra hörghurut esetén. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, jó szélhajtó, gyomornyugtató, kifejezetten jó migrénes fejfájásra.
Tejfölös sertés szelet
Hozzávalók:
- 4 szelet sertéskaraj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1/2 teáskanál őrölt babérlevél
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál fűszerpeprika
- 1 kis pohár tejföl
- só, bors
A hagymát összevágjuk, olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a pirospaprikát, köményt, babérlevelet, és felengedjük 2-3 dl vízzel. A sertésszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. A vajat felolvasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen elősütjük benne. A húsokat egyből a hagymás alapra tesszük, és puhulásig főzzük. A tejfölt a liszttel és pici vízzel simára keverjük, és a húshoz öntjük. Addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik egy kicsit. Főtt tésztával tálaljuk.
- Energia: 930 kcal
- Fehérje: 66 g
- Zsír: 66 g
- Szénhidrát: 18 g
Egészségükre!