Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A babérlevél

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. május 21. 14:00
A babérlevél
Szalai Ilona dietetikus rovata

Fűszernek a növény levelét használjuk, esősorban levesek, zöldséges ételek, főzelékek és savanyúságok ízesítéséhez.

Fotó: Pixabay.com

A babérlevélben az A- és C-vitamin mellett jelentős mennyiségű vas és mangán található, valamint  kisebb mennyiségben kalcium, kálium és magnézium.

Magnézium tartalma miatt idegnyugtató, alvást segítő hatásút. Forrázat, vagy olaj formájában alkalmazható. A babérlevél túl erős hatású ahhoz, hogy nagyobb mennyiségben fogyaszthassuk, ám külsőleg bátran alkalmazható a mellkasra téve köhögés csillapításra hörghurut esetén. Gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal is bír, jó szélhajtó, gyomornyugtató, kifejezetten jó migrénes fejfájásra.

 

Tejfölös sertés szelet

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1/2 teáskanál őrölt babérlevél
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fűszerpeprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • só, bors

A hagymát összevágjuk, olajon üvegesre pároljuk, rátesszük a pirospaprikát, köményt, babérlevelet, és felengedjük 2-3 dl vízzel. A sertésszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk. A vajat felolvasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen elősütjük benne. A húsokat egyből a hagymás alapra tesszük, és puhulásig főzzük. A tejfölt a liszttel és pici vízzel simára keverjük, és a húshoz öntjük. Addig forraljuk, míg be nem sűrűsödik egy kicsit. Főtt tésztával tálaljuk.

  • Energia: 930 kcal
  • Fehérje: 66 g
  • Zsír: 66 g
  • Szénhidrát: 18 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM