Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tájékoztató az engedély nélkül létesített fúrt, vert vagy ásott kutakról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • HÍREK • 2023. május 03. 14:45
Tájékoztató az engedély nélkül létesített fúrt, vert vagy ásott kutakról
Mutatjuk a részleteket

A gyulai önkormányzat tájékoztatása szerint az alábbi feltételek együttes teljesülése esetén kell engedélyt kérni a jegyzőtől engedély nélkül létesített fúrt, vert vagy ásott kutak fennmaradásával és üzemeltetésével kapcsolatban.

  • A kút legfeljebb 500 köbméter/év vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel.
  • A kút épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van, és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja.
  • Nem gazdasági célú a vízigény.
  • A kút kormányrendelettel kijelölt, kijelölés alatt álló, illetve előzetesen lehatárolt belső, külső és hidrogeológiai védőidom, védőterület, valamint karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele, érintése nélkül üzemel.

A jogszabály előírja, hogy fúrt kutak esetén a kérelmező köteles igénybe venni a közreműködését egy, kútfúrási tevékenységre jogosult természetes vagy jogi személynek, aki vagy amely a kút műszaki paramétereiről nyilatkozatot állít ki (a műszaki paraméterek az engedély rendelkező részének részét képezik). E nyilatkozat hiányában a kérelmet elutasítják.

A kútfúrási tevékenység folytatására jogosultak adatai a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartó rendszeréből kérhetők ki, az eddigi eljárások során ismertté vált adatokat pedig a gyulai polgármesteri hivatal igazgatási osztálya tud megadni.

A jegyző eljárása illeték- és díjmentes, 60 napos ügyintézési határidővel folytatódik (de ez nem azt jelenti, hogy a kérelem beérkezését követő 60. napon adják meg az engedélyt).

Részletes tájékoztató, a kérelem és a kapcsolódó nyomtatványok elérhetők személyesen az igazgatási osztályon Bánkuti Gábor hatósági ügyintézőnél (tel.: 06-66/526-834, bankutig@gyula.hu), valamint a www.gyula.hu honlapon – írták az oldalon.

Hozzátették: jogalkotói szándék mutatkozik a jelenlegi szabályok módosítására, de ezekről még nincs információ. A bekövetkező változásokról tájékoztatni fogják a lakosságot.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)