Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elindult a „Háztájit az asztalra!” gasztroprojekt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. április 19. 17:34
Elindult a „Háztájit az asztalra!” gasztroprojekt
A helyi alapanyagok, élelmiszerek fogyasztását népszerűsítik

A helyi alapanyagok, élelmiszerek piacra segítése és fogyasztásának ösztönzése érdekében „Háztájit az asztalra!” elnevezéssel védjegyprogramot hirdetnek Békés vármegyében a térség vendéglátóhelyeinek – hangzott el a Békés Vármegyei Kormányhivatal, az agrárgazdasági kamara, valamint a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének keddi sajtótájékoztatóján.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Békés Vármegyei Kormányhivatal 

Takács Árpád főispán elmondta: Penates-védjegy-programhoz csatlakozó vendéglátóhelyek közreműködésével szeretnék minél szélesebb körben megismertetni a vármegyei közfoglalkoztatási programok keretében helyben megtermelt, előállított alapanyagokat, élelmiszereket.

Közölte: a járási Startmunka mintaprogramokban, a hosszabb időtartamú, valamint az országos közfoglalkoztatási programokban mintegy 4400-an vesznek részt idén Békés vármegyében, ehhez a kormány 7,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Mint ismertette, a vármegye 54 településén működő, helyi sajátosságokra épülő mezőgazdasági programelem keretében számos termelő- és feldolgozóüzem jött létre, amelyek közül több „megáll a saját lábán”, ám továbbra is támogatni kell a az előállított termékek, élelmiszerek piacra juttatásában.

Fotó: Gyulai Hírlap – Békés Vármegyei Kormányhivatal 

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) Békés vármegyei elnöke kifejtette: a helyi termelők támogatása, a háztáji termékek népszerűsítése révén erősíthetik a vármegye gazdaságát. Hozzátette: a szállítást nem igénylő helyi alapanyagok felhasználásával a károsanyag-kibocsátás is csökkenthető. 

A NAK a vármegye termékpalettáját feltérképező, gasztrokatasztert készít, amellyel összekapcsolhatják a kínálatot a kereslettel. A kamarai védjegyprogramhoz éttermek, bisztrók, csárdák, cukrászdák, kávézók, szálláshelyek és cateringszolgáltatók is csatlakozhatnak; a jelentkezők arany, ezüst és bronz minősítést nyerhetnek el attól függően, hogy mennyi helyi alapanyag szerepel a kínálatukban.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke jelezte: a vendéglátóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői mellett a fesztiválszervezőkre is számítanak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)