Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Két útszakasz is megújul Sarkad térségében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. április 14. 12:52
Két útszakasz is megújul Sarkad térségében
A munkálatok költsége 871 millió forint

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Felújítják a 4252 jelű Sarkad – országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakaszát, és a 4219 jelű Furta - Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakaszát – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. április 14-i sarkadi sajtótájékoztatóján.

Cserkúti András, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés vármegyei igazgatója elmondta, az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből 2,566 milliárd forint úgynevezett maradványforrást használhatnak útfejlesztésre. Ebből Békésben hat projekten, összesen 14 kilométeren dolgozhatnak majd, a 3. választókerületben két útszakasz újul meg: a 4252 jelű Sarkad–országhatár összekötő út 2,2 kilométeres szakasza bruttó 499 millió forintból, valamint a 4219 jelű Furta-Gyula összekötő út 1,5 kilométeres szakasza bruttó 372 millióból. Mindkét helyen a Duna Aszfalt Zrt. végzi a kivitelezést; előbbin augusztus, utóbbin július elejére kell befejezni a munkálatokat.

Cserkúti András hozzátette, ez mindkét helyen burkolatjavítást, ahol szükséges, lokális pályaszerkezet-cserét, továbbá a buszöblök felújítását jelenti.

Kovács József országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a beruházások mindenkit érintenek, akik Sarkadon keresztül a román határ irányába közlekednek.

Mokán István, Sarkad város polgármestere úgy fogalmazott, Kovács Józseffel közösen dolgozták ki az elképzelést, amely szerint Gyula és Sarkad között, a két híd közötti szakaszt fel kell újítani annak rossz állapota miatt. Tavaly 2,6 kilométer útszakasz újult meg ennek a beruházásnak a keretében, ez folytatódik további 1,5 kilométerrel.

Hozzátette: a térségből rengetegen járnak Gyulára szolgáltatásokat igénybe venni, ezért is fontos a felújítás, ahogy az országhatár felé vezető út rekonstrukciója is kiemelt jelentőségű, de ezek mellett is számos közlekedésfejlesztési projekten dolgoznak.

Kónya István, Gyula város alpolgármestere kiemelte, Cserkúti András vezetése alatt kiszámíthatóan és tervszerűen működik a Magyar Közút Békés vármegyei igazgatóság, amely Gyula vonatkozásában is tetten érhető. Az elmúlt tíz évben megújult a Gyula és Elek közötti út, a Gyula és Kétegyháza közötti szakasz nagy része, az elkerülő úton két szakasz, a dénesmajori út, a Kétegyházi úti körforgalom újjáépült, valamint a Sarkad és Gyula közötti szakasz egy része is.

Tát Margit, Méhkerék polgármester elmondta, a településen mindenki nagyon várta ezt a napot. Rengeteg írásos és személyes megkeresés alkalmával szorgalmazták, hogy a Méhkerékről Sarkadra, illetve az országhatár irányába vezető út felújításra kerüljön. Mint fogalmazott, ez számukra kiemelkedően fontos, „talán létkérdés is”.

Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, Kötegyán polgármestere aláhúzta: történelmi pillanat ez az útfelújítás, amely a kötegyániak életében minőségi változás, egy új lépcsőfok elérése a település fejlődésében.

Jova Tibor, Újszalonta polgármestere véleménye szerint egy régen vágyott álom válik valóra az útfelújítással, hiszen ez a szakasz kulcsfontosságú az újszalontai lakosok és az idelátogatók számára. Lerövidül az utazási idő, így könnyebben és gyorsabban elérhetővé válnak a szolgálatatások és alapellátások.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)