Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az a szép zöld gyep

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. március 26. 13:00
Az a szép zöld gyep
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Lassan a pázsitjainkra is több figyelmet fordíthatunk. Az enyhe tél igen megnövelte a mohás területek nagyságát, főleg az árnyékosabb területeken. A gyepszellőztetést is elkezdhetjük, de előtte feltétlen irtsuk ki a meglévő mohákat. A vasgálicos permetezéssel eleget tudunk tenni ennek a feladatnak. A permetlé készítése: tíz liter vízhez egy kilogramm vasgálicot tegyünk. Egy napig áztassuk, lehetőleg többször megkavarva, hogy jól oldódjon fel!

A napfényes idő, lehetőleg a kora délután a legalkalmasabb a permetezésre, amikor már szikkadtabb a pázsitunk. Pár nap múlva akár géppel, akár kézi gyepszellőztetővel megszellőztethetjük a füvünket. Fontos, hogy ne legyen nedves a talajunk, mert akkor a fű is felszakad a beavatkozásunk folyamán, de nem ez a célunk. A gyepszellőztetés után az esetlegesen kiritkult, vagy tar foltokat felülvethetjük. A foltokat vagy virágfölddel vagy rostált komposztfölddel vékonyan hintsük be, majd hengereljük le.

Fotó: Pixabay.com

Kívánatos ilyenkor egy kis indító műtrágyát is kijuttatnunk a talajra. Többféle komplex, lassan lebomló műtrágya áll a rendelkezésünkre, és a gazdaboltokban segítenek az eladók a megfelelő típus kiválasztásában. A fűnyírást is elkezdhetjük. Nem a hónap határozza meg, hogy mikor nyírjunk füvet, hanem a fű magassága. Nyírtunk már füvet karácsony előtt egy héttel, mert a Mikulás rénszarvasai nem legelték le!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)