Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A víz világnapját ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2023. március 22. 14:30
A víz világnapját ünnepelték Gyulán
Kiállítással, bemutatókkal és pályázatokkal készültek a szervezők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is egész napos programsorozattal készült a víz világnapja alkalmából a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság március 22-ére. 

Pozsárné Kaczkó Zita PR-munkatárs lapunknak elmondta: az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapjának; az ünnepnap idei jelmondata: Változtass most!

– A nemzetközi jelmondat egy kolibri meséjének a története köré szövődik, amely a változtatást jelképezi. Azt mutatja meg, hogy bármilyen pici dolgot is teszünk a klímaváltozás ellen, az segít a probléma megoldásában – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az igazgatóság előtti területre délelőtt Gyula város óvodásait, délután az iskolásokat és az érdeklődőket várták. A felállított standokon a szervezők sok érdekes dologra hívták fel a gyerekek figyelmét a klímaváltozással, a vízválsággal kapcsolatban, és számos játékkal is várták őket. Ismereteket szerezhettek többek között az üvegházhatásról és azokról állatokról, amelyeket a klímaváltozás veszélyeztet.

– A klímaváltozás kapcsán nagyon sok szó esik a beporzókról, akiktől virágos a világunk, de hogy kik is ők valójában, és hogyan vigyázhatunk rájuk, kollégáim mutatják meg az érdeklődőknek. Azt is bemutatjuk, hogyan óvjuk vizeink minőségét, és a megújuló energiák hasznosítására is felhívjuk a figyelmet. Emellett arról is szó lesz, hogyan lehet megmérni a víz sebességét a Körösökön – ismertette Pozsárné Kaczkó Zita

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Hozzátette: az igazgatóság által használt gépeket is megmutatták a gyerekeknek, láthattak árokásó-rakodó és különleges rézsűkaszáló gépet, valamint vízügyes csónakot. 

A székház felállított színpadon Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes mondott köszöntőt. Kifejtette: már több, mint 8 milliárd ember él a Földön, a népesség az elmúlt 70 évben háromszorosára nőtt. A víz nem lett több, tehát ahogy növekszik a népesség, úgy csökken az egy főre jutó víz mennyisége, és sajnos nagyon sok vizet fogyasztunk – ecsetelte. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A helyszínen óvodások és iskolások adtak műsort, és Pepe Manó is fellépett. Az esemény keretében „Készíts memóriajátékot!” és „Fotózz a változásért!” címmel pályázatot is hirdettek, ezek eredményét szintén a rendezvényen hirdették ki. Az érdeklődők a Tájvízházban nyílt fotókiállítást is megtekinthették. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)