Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Különleges futóversenyt rendeztek Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • GYH • MAGAZIN • 2023. február 22. 16:01
Különleges futóversenyt rendeztek Gyulán
A résztvevőknek palacsintát kellett dobálniuk futás közben

Az angol palacsintanaphoz kapcsolódó szokásokat elevenítették fel a napokban gyulai gyerekek. Többek között palacsintakóstoló versenyt és palacsintafutást szerveztek. 

Szántóné Borbély Angéla, az eseményt szervező DLC Nyelviskola vezetője elmondta: a Shrove Tuesday, azaz a húshagyókedd, Angliában a farsangi időszak végét jelenti, ekkor tartják meg a palacsintához kapcsolódó rendezvényeket. A hagyomány szerint a húsvétig tartó böjt előtt összeszedtek minden maradék lisztet, tojást, vajat, cukrot, és palacsintát sütöttek belőle, ezért nevezték el ezt a napot palacsintanapnak.

Az Egyesült Királyságban egy sajátos futóverseny is kapcsolódik a palacsintanaphoz, amit palacsintafutásnak (pancake race) fordíthatnánk. A hagyomány egészen a 15. századba nyúlik vissza. A legenda szerint egy még ma is létező faluban, Olney-ban egy szorgos, de kissé szétszórt háziasszony éppen palacsintát sütögetett, és annyira belemerült, hogy elfelejtett elmenni a misére. Amikor megszólalt a harang, még a palacsintasütőt is elfelejtette letenni, azzal szaladt a templomba. 

Ennek emlékére nemcsak Angliában, de Írországban, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken, Németországban és Ausztráliában is futóversenyeket rendeznek, ahol a résztvevők kötényben, serpenyővel a kezükben, a palacsintát dobálva futják le a megadott távot.

A gyulai gyerekek ezekkel a szokásokkal ismerkedhettek meg a palacsintanapon. A szülők segítségével különleges palacsintákkal neveztek a palacsintakóstoló versenyre, majd lefutották a kijelölt távot, miközben palacsintákat röpítettek a levegőbe.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)