Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fakivágások, fakezelések 2023 februárjában Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2023. február 13. 14:00
Fakivágások, fakezelések 2023 februárjában Gyulán
Idén télen is városszerte megvizsgálták a növényállományt

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén télen is városszerte megvizsgálták a növényállományt a polgármesteri hivatal szakemberei. Ebben az időszakban – a növények pihenőidejében – nyílik lehetőség ugyanis a fák kezelésére, ilyenkor kell kivágni azokat az idős, beteg egyedeket is, melyek veszélyeztethetik a közlekedés biztonságát. Február második felében a következő helyszíneken kerül sor munkálatokra.

Petőfi tér

A Petőfi tér idős növényállományát a Park-Erdő Stúdió Kft. munkatársai szemrevételezéses és műszeres mérések segítségével vizsgálták meg. A vizsgálat eredményeképpen a szakértők három japánakác és egy hárs kivágására tettek javaslatot. A faegyedek forgalmas út, parkolók és járdák környezetében találhatóak, a balesetveszély elkerülése miatt a kivágásuk elkerülhetetlen. A favizsgálatok kiértékelése után a szakértők a téren lévő legtöbb fánál koronaalakítást, száradékolást javasoltak. E munkafolyamatok elvégzése a forgalom korlátozásával jár majd együtt, ami miatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük! A kivágott fákat pótoljuk.

Dobay utca

A Dobay utcában 81 japánakác áll. A fák kora változó, az idősebb példányokat az utca első szakaszán (a Gyóni Géza utcáig), közvetlenül az útfelület mellett találjuk. Általánosságban jellemző rájuk, hogy lombkoronájukban sok a száraz ág, törzsük több helyen korhad, vezérágaikban pedig kisebb-nagyobb odúkat találhatunk. A balesetmentes közlekedés és a növényállomány életkorának meghosszabbítása miatt az utca első szakaszán az út menti fasor visszaifjítása mellett döntöttünk, a második szakaszon csak a szükséges egyedeket ifjítjuk vissza, egy fa pedig annyira korhadt, hogy ki kell vágni. A kivágott növényt pótoljuk.

Vértanúk útja

A Vértanúk útja 2–6. szám előtt jellemzően szivarfákból álló, egy-két hársfával tarkított vegyes fasor található. Ezen a szakaszon négy szivarfa állapota kritikus, a járda és a kerékpárút közelsége miatt a balesetveszély elkerülése érdekében kivágásuk mellett döntöttünk. A fasorban további rossz egészségügyi állapotban lévő egyedek vannak, melyek visszaifjításával a növények élettartamát próbáljuk növelni, illetve azokon a helyeken, ahol a pótlásukra nincs lehetőség, a minél hosszabb ideig való életben tartásuk – vagyis a visszavágásuk – mellett döntöttünk a balesetveszély elkerülése érdekében. A kivágott növényeket hársfákkal pótoljuk.

Új öntözési módszer

Az előző évek aszályos időjárása jelentős kihívás elé állította szakmát, de a problémáknak köszönhetően számos technikai újítás is napvilágot látott, melyek közül idén Gyulán is ki fogunk próbálni egyet.

Sok helyen komoly problémát jelent a frissen ültetett fák életben tartása. A fiatal fákat az ültetést követő három esztendőben legalább áprilistól szeptemberig öntözni kell a kevés csapadék miatt, amire új és hatékony módszert kínál a különböző típusú öntözőzsákok alkalmazása. A fa törzsének talaj fölötti részére egy 50–75 liter űrtartalmú zsákot helyezünk, melyből lassan és egyenletesen, mintegy 5–8 óra alatt ürül ki a víz. A folyadék két leeresztőnyíláson keresztül csepegve távozik a talajra, egyenletes és lassú vízadagolást biztosítva ezzel a fának, megakadályozva emellett a párolgás és elfolyás okozta vízpazarlást. Ez az öntözési módszer a talajt mélyen telíti vízzel, így a gyökérzetet a mélyebb rétegekben tartja, segíti az erőteljes és mély gyökeresedést, ráadásul segítségével pontosan mérhető a kijuttatott víz mennyisége is.

A kivágott növények pótlásaként telepített fákat ilyen öntözőzsákokkal szeretnénk ellátni.

A fakivágási munkálatok miatt szíves türelmüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel: Gyulai Polgármesteri Hivatal

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)