Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Metszésre jó az időjárás

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. február 05. 13:00
Metszésre jó az időjárás
Pomázi Ferenc kertész rovata

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Volt szerencsém az elmúlt hétvégén végig utazni a fél országon. A szántóföldek gyönyörűen meg vannak munkálva.

Szépen nő a búza, az árpa és nem kevésbé az őszi repce. A sok csapadék megtette a kötelességét.

A hatvanas, hetvenes évekhez képest a belvizes területek elenyészőek, viszont láttam olyan helyeket, hála a jó Istennek, nem sokat, ahol a földeken állt a víz. A pár méterre odébb lévő kanális meg üres volt. A gazda igazán odafigyelhetne, hogy a víz le legyen engedve. Mi arra figyeljünk, hogy a kis kertünk ne szenvedjen az esetleg el nem szivárgó víztől.

A kerti talajunkba még kellene vagy száz milliméter csapadék, akár eső, akár hó formájába. Természetesen, ha már áhítozunk, akkor kellene párnapos erősebb fagy, egyfajta növényvédelmi fagy, hogy egyes betegségek és kártevők megritkuljanak a tél folyamán.

A metszésre teljesen alkalmas az időjárás. Már voltak fagyok, így nem probléma, ha elkezdjük a tavaszi slágermunkát. A metszések egész évi munkánk alapja a gyümölcsészetekben. A metszéshez több szerszámra is szükség van. Először is két metsző ollót ajánlok, mert ha az egyik leesik a földre, még a másikkal folytathatjuk a munkát, és nem kell lemászni a fáról. Fontos egy igen éles, kézi rókafarkú fűrész is! Ezek pengéje ívelt, hogy jobban befeküdjön a vágandó gallyba!

Jó kertészkedést kívánok!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)