Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A partoldalak rendbetételével hozzáláttak a Wesselényi-tó biológiai egyensúlyának helyreállításához

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. január 07. 12:51
A partoldalak rendbetételével hozzáláttak a Wesselényi-tó biológiai egyensúlyának helyreállításához
Csaknem 30 mázsa hal pusztult el tavaly Gyula legnagyobb záportározójában

Fotó: Kónya István Facebook-oldala

Csaknem 30 mázsa hal pusztult el az aszály miatt tavaly Gyula legnagyobb, halgazdálkodásra is használt záportározójában, a Wesselényi-tavon. Kónya István alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője hivatalos közösségi oldalán azt írta, idén hozzálátnak a víz biológiai egyensúlyának helyreállításához, első lépésként januárban a partoldalakat teszik rendbe.

Posztjában úgy fogalmazott: a haváriahelyzet miatt 17 év munkája veszett oda. A bérlőnek közel 15 millió forintos kára keletkezett, a természeti, ökológiai kár pedig ennél is jelentősebb, hiszen „a víz tápláléklánca szakadt meg hosszú-hosszú évekre”.

Emlékeztetett: a halak pusztulását az aszályos időjárás miatti oxigénhiány okozta, amit a bérlő nem tudott megakadályozni, „hiába kavarták a vizet, hiába volt a folyamatos pH-mérés és a zöldalga-szám csökkentése”.

Fotó: Kónya István Facebook-oldala

Kifejtette: a törökzugi záportározónak nincs természetes vízpótlása, a vizet az Erkel-tóból tudják valamelyest pótolni a Kerecsényi, Gyár és Kárpát utcai zárt csapadékvíz-elvezető rendszeren keresztül. Mivel a Fehér-Körösön visszafelé folyt a víz, az Erkel-tó – továbbá a Kisökörjárás II., a Poklás-csatorna, a Hunyadi-tó és a Rákóczi-tó – vízutánpótlását is nehezen biztosították, így a Wesselényi-tóba sem tudtak „friss” vizet juttatni.

Mint írta, bíztak benne, hogy megússzák a halpusztulást, de a szeptemberi hideg eső hatására a víz „megfordult”, az alsó rétegében elfogyott az oxigén, így semmit sem tehettek.

Fotó: Kónya István Facebook-oldala

Felidézte: napokig szedték a területről a haltetemeket. A munkához a Gyulai Közüzemi NKft. biztosított konténereket, amelyeket el is szállított.

Az alpolgármester megköszönte a segítséget azoknak, akik részt vettek a kárelhárításban, vagy azzal segítették a munkájukat, hogy jelezték, hol vannak még haltetemek.

Közölte: 2023-ban hozzálátnak az ideális vízszint és a víz biológiai egyensúlyának beállításához, a halfauna helyreállításához.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)