Az elismerést a Békés Megyei Méhész Egyesület alapította azzal a céllal, hogy neves elődjüknek, a megyei szervezet és az országos egyesület alapítójának méltó emléket állítsanak. A díjat idén három személynek is kiosztották. Ezzel tulajdonképpen a szervezők bepótolták azt, hogy a pandémia miatt két éven keresztül nem tudtak díjazottat választani. Ez alkalommal Árgyelán János, Petrucza Zoltán és Varga János vehették át az elismerést.
Az „Év Kiváló Magyar Méze” verseny eredményhirdetésén a dobogósok mellett egy, „a sok között is a legjobbat” is kiválasztottak az ítészek.
Görgényi Ernő polgármester köszöntőjében visszaemlékezett arra is, hogy a mézes eseményeknek 100 éves hagyománya van Gyulán.
Ez az év rekordszámú nevezőt hozott, idén 166 méhész nevezett a megmérettetésre, összesen 48 féle méz és 448 minta érkezett. Ez ötszöröse az első fesztiválra nevezői számának. Idén két körben bírálták az ítészek a beérkezett tételeket, majd a legjobbak közül került ki az év kiváló méze.
Az értékelés 2 körben zajlott, a bírálók 7 szempont alapján pontozták a mézeket, a második fordulóban pedig a laborvizsgálatok eredményeit is figyelembe véve derült ki, kategóriánként melyek a legjobb termékek, végül közülük került ki az év kiváló magyar méze.
Dian Richárd akácméze nyerte az Év Kiváló Magyar Méze 2022 címet.
DÍJAZOTTAK
Év Kiváló Magyar Méze 2022 Dian Richárd (akácméz)
Akácmézek
I. Hegedűs Gábor
I. Dian Richárd
II. Borhi Brigitta
III. Nagy István János
Repcemézek
I. Gál Balázs Sándor
II. Popovics István
III. Király Zoltán
Vegyesmézek
I. Dian Gergő
II. Balogh Erika
III. Sebők László
Fajtamézek
I. Hanzel Róbert (hársméz)
II. Csizmazia Gábor (hársméz)
III. Ballér Róbert (hársméz)
Egyéb fajtamézek
I. Tojzán Zoltán (facéliaméz)
II. Szatmári Tibor (ámorméz)
III. Popovics István (mézharmatméz)
Napraforgómézek
I. Jó István
II. Kiss Zoltán
III. Borhi Brigitta
Különleges mézek
I. Alb György (mogyorós-csokoládés méz)
II. Popovics István (málnás akácméz)
III. Bodnár méhészet (virágkrémméz)
Különdíjasok
Koczka Zsolt (fahéjas repceméz)
Bodnár méhészet