Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sütőtök is megérett a betakarításra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. november 06. 13:00
A sütőtök is megérett a betakarításra
Ne hagyjuk kint sokáig, mert egy erősebb fagy megeszi!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Nagyjából minden terményt betakarítottunk a kertünkben, a kései gyümölcsűek is erjednek a cefrehordókban.

A téli almák és körték helye már a stelázsin van. A birsalmákból egy pár darab mehet a szekrény tetejére, mint a nagyszüleink idejében. Ezzel illatosították a szobákat, míg meg nem ették nyersen vagy kompótnak.

A sütőtök is megérett a betakarításra. Ne hagyjuk kint sokáig, mert egy erősebb fagy megeszi!

A sütőtök igen magas beltartalmú, egészséges zöldségünk. A gyermekekkel is szerettessük meg!

A legjobb a nagydobosi fajta, mert ezt akár tavaszig is ellehet tárolni. Fontos, hogy a szára ne legyen tőre vágva, mert onnan romlásnak indulhat. Hűvös, száraz helyen tároljuk. A dédnagyanyámék még be is meszelték, hogy biztosabban elálljon. Ilyenek ezek a tökfélék, a dinnyéket is meszelgették régente.

A sütőtöknek is jó a magja megpirítva, nem csak a takarmánytöknek. Fogyaszthatjuk pótcselekvésként, addig se gyújtunk rá, a sörözésről nem is beszélve, hiszen ki hallott már olyat, hogy tökmagra sört!?

Az őszi facsemete-ültetésnek is eljött az ideje. Ilyenkor nagyobb a választék. Ne késlekedjünk!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)