Fotó: pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Nagyjából minden terményt betakarítottunk a kertünkben, a kései gyümölcsűek is erjednek a cefrehordókban.
A téli almák és körték helye már a stelázsin van. A birsalmákból egy pár darab mehet a szekrény tetejére, mint a nagyszüleink idejében. Ezzel illatosították a szobákat, míg meg nem ették nyersen vagy kompótnak.
A sütőtök is megérett a betakarításra. Ne hagyjuk kint sokáig, mert egy erősebb fagy megeszi!
A sütőtök igen magas beltartalmú, egészséges zöldségünk. A gyermekekkel is szerettessük meg!
A legjobb a nagydobosi fajta, mert ezt akár tavaszig is ellehet tárolni. Fontos, hogy a szára ne legyen tőre vágva, mert onnan romlásnak indulhat. Hűvös, száraz helyen tároljuk. A dédnagyanyámék még be is meszelték, hogy biztosabban elálljon. Ilyenek ezek a tökfélék, a dinnyéket is meszelgették régente.
A sütőtöknek is jó a magja megpirítva, nem csak a takarmánytöknek. Fogyaszthatjuk pótcselekvésként, addig se gyújtunk rá, a sörözésről nem is beszélve, hiszen ki hallott már olyat, hogy tökmagra sört!?
Az őszi facsemete-ültetésnek is eljött az ideje. Ilyenkor nagyobb a választék. Ne késlekedjünk!