Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mobilhasználat sportesemények alatt: ezekre figyelj!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. október 12. 11:18
Mobilhasználat sportesemények alatt: ezekre figyelj!
A mobiltelefonok elválaszthatatlan társainkká váltak az évek alatt

A mobiltelefonok elválaszthatatlan társainkká váltak az évek alatt, így szinte az élet minden területén használjuk őket. Segítenek bevásárolni, feladatokat elvégezni, dolgozni, inspirálódni, illetve akár a szabadidős tevékenységek során, de még sportesemények alatt is használjuk őket. Persze felmerülhet a kérdés, hogy szabad-e akár focinézés vagy futás közben okostelefont használni? Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelned! 

Forrás: pexels.com

A mobiltelefonok megjelenése

Az okostelefon egy olyan készülék, amelynek köszönhetően vezetékes kapcsolódás nélkül kommunikálhatunk. Hordozható, lehet vele az interneten szörfözni, csodálatos fotókat és videókat készíteni és így tovább. Tíz évvel ezelőtt természetesen még nem így néztek ki, hiszen a kezdeti modellekkel még csak alig tudtunk bármit csinálni. Az évek alatt azonban akkora fejlődésen mentek át az eszközök, hogy már nem tudjuk nélkülük elképzelni az életünket. Különböző üdvözlő ajánlatokban szerezhetünk be különleges és egyre többre képes változatokat.

Manapság sokak számára már-már státusszimbólum az okostelefon, főként a fiatalok körében. Nincsen olyan perc, amikor ne vennék a kezükbe, bár ez sokszor a felnőttekről ugyanúgy elmondható. Nézzük csak meg az éttermeket, a sporteseményeket, a kulturális rendezvényeket, mindenhol a kézben tartva próbáljuk felvenni a történéseket. Ezzel nem is lenne gond, ha közben figyelnénk arra, hogy mi folyik körülöttünk. Sokszor csak otthon jövünk rá, a videók és képek visszanézése során, hogy hol is jártunk valójában. 

Okostelefonok használata sportesemények alatt

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyi létjogosultsága van a készülék használatának egy olyan program során, ahol a szórakozás van a középpontban. Egy foci-, egy kosár, egy röplabda meccsen, de még vízilabda és úszás közben is felvesszük a történteket. A közösségi média elterjedésével sokan élőben közvetítik az eseményeket, így senki sem maradhat le az aktuális állásról.

Mindegy, hogy egy alsó-, egy közép-, esetleg egy felsőkategóriás készülékkel jelenünk meg a rendezvényen, a lényeg, hogy később vissza tudjuk azt nézni. De valóban ez lenne a fontos? Sokszor sajnos nem a mérkőzés a lényeg, hanem az, hogy megmutathassuk, mi itt is jártunk. 

Telefonhasználat sportolás közben

Ha viszont mi magunk indulunk útnak vagy otthoni körülmények között szeretnénk mozogni egy keveset, akkor mindenképpen hasznos lehet a készülék. Mivel rengeteg applikáció áll rendelkezésünkre arra, hogy figyelemmel követhessük a fejlődésünket, így sokszor igen motiváló tud lenni egy ilyen alkalmazás. A sportban való alkalmazása jóval szélesebb körű, mint a fotók készítése a megtett útvonalról vagy a kedvenc erdő részünkről. A telefon ugyanis be tudja azonosítani, hogy hol vagyunk, így a kapott adatokkal dolgozva mindig tudni fogja, hogy mennyi utat tettünk meg. Minél jobb az eszköz, annál precízebb paraméterekkel rendelkező érzékelővel van felszerelve. Ha tehát sokat sportolunk és szeretnénk mindent folyamatosan nyomon követni, akkor érdemes egy komolyabb modellre beruházni.

Mindenképpen oda kell figyelni azonban arra, hogy milyen környékre megyünk. Ha nem akarjuk, hogy a drága telefont valaki ellopja, leessen vagy valami történjen vele, akkor érdemes lépéseket tenni ennek elkerülése érdekében. A legjobb tokban tartani, így még eső esetén sem okozhatunk benne nagyobb kárt. Szóba jöhet a karra rögzíthető, esetleg az övtáskás megoldás, amelyek mindegyike tökéletes védelmet ad. Emellett sokkal nehezebben tudják ellopni, kisebb eséllyel esik le, mintha csak a kezünkben tartanánk. Utóbbi esetén előfordulhat, hogy megbotlunk, a készülék pedig a földön landol. 

Milyen érzékelő segít a verseny alatt?

Futóversenyek, triatlonok, biciklis megmérettetések alatt számos érzékelő segítheti a munkát. Az alkalmazások, a GPS mind rögzítik a teljesítményt, így rengeteg paraméter áll a rendelkezésünkre a versenyt követően. Megtudhatjuk, hol érdemes változtatni, hol rontottunk el valamit, mit tehetünk annak érdekében, hogy a jövőben sokkal jobb eredményt érhessünk el. 

A GPS chip már évekkel ezelőtt megjelent az okostelefonokban, ezáltal mindig tudjuk rögzíteni az adott pozíciót, ki tudja számítani a sebességünket. Ezt olyan appok használják, mint a Strava, a Garmin, a Nike, vagy éppen egyéb egészséges táplálkozással kapcsolatos alkalmazások. Ezek nemcsak azt nézük, hogy mennyire haladtál gyorsan, hiszen számos egyéb adattal szolgálhatnak. Ide tartozik többek között a vízvesztés, a kalóriaégetés, de még az átlagtempó is. 

Nem muszáj persze versenyek során használni, hiszen a GPS sokszor jöhet jól. Akár túrázni indulunk, akár geocachingen veszünk részt, minden hobbiban segíteni tud, így a beépített térkép elvezet a legközelebbi “kincshez”. A gyönyörű útvonalak pedig még egy túlzottan hosszú sétát is kárpótolhatnak. 

Egyes szenzorok praktikus gyorsulásmérővel is rendelkeznek, így néhány modell arra is képes, hogy jelzést küldjön egy meghatározott személynek, ha a tulajdonos esetleg balesetet szenvedett. Ez ugyanis képes érzékelni a hirtelen lassulást, illetve a pulzusszám esését és értesíti a megadott embert az esetleges problémáról. 

A mobilnak tehát több előnye is van sportesemények alatt, legyen szó nézőként való részvételről, esetleg arról, ha valaki részt is vesz az adott versenyen. A GPS és az appok segítségével pedig folyamatosan nyomon követhető a fejlődés.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)