Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paszternák a nagyobb fagyokat is bírja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. október 16. 13:00
A paszternák a nagyobb fagyokat is bírja
A tárolásra alig nedves homokot használjunk

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A csodálatos ősz munkára serkenti a kertészeket. Sokan indián nyárnak nevezik ezt az időszakot, de mivel én még nem láttam indiánt, „vénasszonyt” viszont már igen, maradok a hazai elnevezésnél.

Ezt az időt a gyökérzöldségek felszedésére is fordíthatjuk. A sárgarépa és a zeller legyenek az elsők, hiszen ezek fagyérzékenyek. A petrezselyem pár fok hideget elbír, a paszternák pedig simán áttelel, a legnagyobb fagyokat is bírja. A gyökérzöldségek közül utóbbinak van a legnagyobb beltartalma. De vigyázzunk, van, akinél a levelével való érintkezés allergiás reakciót válthat ki. Sajnos sokan nem ismerik a paszternákot, pedig ha egyszer kipróbálják, nem tudják nélküle elképzelni a magyaros húslevest vagy a paszulylevest.

A téli tárolásra való előkészítésnél ne csavarjuk le a zöld részeket, hanem 3-4 centiméter nagyságúra hagyjuk meg, így a tárolt növény ugyanúgy él, mintha kint lenne a földben. Ez a megmaradt kis csonk nem eszi meg a betárolt gyökereket, illetve a zeller gumóját, ráadásul ha tavasszal a szebb zöldségeket kiültetjük maghozás céljából, akkor ezek alapján könnyebb lesz választani közülük.

A tárolásra alig nedves homokot használjunk, és semmi esetre se nedves helyet válasszunk, nehogy megrothadjon a termény.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)