Fotó: pixabay.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A csodálatos ősz munkára serkenti a kertészeket. Sokan indián nyárnak nevezik ezt az időszakot, de mivel én még nem láttam indiánt, „vénasszonyt” viszont már igen, maradok a hazai elnevezésnél.
Ezt az időt a gyökérzöldségek felszedésére is fordíthatjuk. A sárgarépa és a zeller legyenek az elsők, hiszen ezek fagyérzékenyek. A petrezselyem pár fok hideget elbír, a paszternák pedig simán áttelel, a legnagyobb fagyokat is bírja. A gyökérzöldségek közül utóbbinak van a legnagyobb beltartalma. De vigyázzunk, van, akinél a levelével való érintkezés allergiás reakciót válthat ki. Sajnos sokan nem ismerik a paszternákot, pedig ha egyszer kipróbálják, nem tudják nélküle elképzelni a magyaros húslevest vagy a paszulylevest.
A téli tárolásra való előkészítésnél ne csavarjuk le a zöld részeket, hanem 3-4 centiméter nagyságúra hagyjuk meg, így a tárolt növény ugyanúgy él, mintha kint lenne a földben. Ez a megmaradt kis csonk nem eszi meg a betárolt gyökereket, illetve a zeller gumóját, ráadásul ha tavasszal a szebb zöldségeket kiültetjük maghozás céljából, akkor ezek alapján könnyebb lesz választani közülük.
A tárolásra alig nedves homokot használjunk, és semmi esetre se nedves helyet válasszunk, nehogy megrothadjon a termény.