Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség Békés megyében

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2022. szeptember 30. 11:24
Unokázós csalók ellen emelt vádat az ügyészség Békés megyében
Közel tízmillió forintot vettek el idősektől

A Gyulai Járási Ügyészség vádat emelt egy 15 tagú bűnszervezettel szemben, amelynek tagjai „unokázós” módszerrel becsapott idős sértettektől vettek el összesen közel tízmillió forintot – közölte az MTI-vel a Békés Megyei Főügyészség pénteken.

A banda 2019. december 19. és 2020. január 30. között országszerte 10 idős embert csapott be. A bűnszervezet tagjai alkalmanként több százezer forinttól közel hárommillió forintig terjedő összegeket és ékszereket csaltak ki tőlük – írták a közleményben.

A csalások módszere az volt, hogy a banda két tagja az Egyesült Királyságból Magyarországon élő időskorúakat hívott fel, és közeli hozzátartozónak vagy a hozzátartozó által megbízott személynek adta ki magát. Az elkövetők az állították a telefonban, hogy valamely rokonuk nagy kárral járó közlekedési balesetet okozott, amely miatt sürgősen pénzre van szüksége, hogy rendezze a kárt. A bűnszervezet tagjai több esetben azt a látszatot keltették, mintha átadták volna a telefont a balesetben részes gépkocsi vezetőjének, esetleg a helyszínen lévő mentősnek, autómentőnek vagy rendőrnek, aki megerősítette a kitalált történetet.

A csalók azt kérték az idős emberektől, hogy a pénzt, illetve az ékszereket készítsék össze, és egy magyarországi ismerősük elviszi azt a baleset helyszínére. A hívások során az elkövetők arra törekedtek, hogy a sértetteket folyamatosan telefonon szóval tartsák annak érdekében, hogy hozzátartozóikat ne tudják értesíteni.

A közlemény szerint ezt követően a banda egyik tagja, az úgynevezett „futár”, a bűnszervezeti vezetők utasítására a megadott címre ment, ahol a sértettektől átvette a készpénzt és az ékszereket, majd gyorsan távozott.

A Gyulai Járási Ügyészség a 15 tagú bűnszervezet ellen összesen 10 rendbeli csalás bűntette, valamint 57 rendbeli csalás bűntettének kísérlete és hat rendbeli pénzmosás bűntette miatt emelt vádat. A vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság nyolc embert végrehajtandó fegyházbüntetésre, egyet végrehajtandó börtönbüntetésre ítéljen, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától és a vádlottak közül ötöt a járművezetéstől is. Egy többszörös visszaesőnek minősülő vádlott vonatkozásában annak megállapítását kéri, hogy a törvény erejénél fogva feltételes szabadságra nem bocsátható. A járási ügyészség azt is indítványozta, hogy 600 ezer forint polgári jogi igényt is fizessenek meg a sértetteknek, emellett a járásbíróság vagyonelkobzást is alkalmazzon velük szemben.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)