Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulára látogatott Vincze Lóránt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. szeptember 23. 15:11
Gyulára látogatott Vincze Lóránt
Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatánál járt

kozma györgyvincze lóránt és kreszta traján

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Gyulára látogatott Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szeptember 23-án.

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke elmondta: a FUEN egy európai szervezet, amely a nemzetiségeket fogja össze, illetve képviseli az érdekeiket.

Hozzátette: Vincze Lóránt egyrészt egy konferencia miatt érkezett a fürdővárosba, valamint meglátogatta az MROÖ-t, megismerkedett a magyarországi románsággal.

Aláhúzta: a román önkormányzat idén kezdeményezte a felvételét a FUEN-be, amelyre a jövő hét folyamán kerül sor a szervezet berlini kongresszusán.

Vincze Lóránt úgy fogalmazott, hogy régóta tervezte a gyulai látogatást, hiszen fontos személyesen megtapasztalni azt, hogy él egy nemzeti kisebbség.

Kiemelte: Gyula városában és Magyarországon is jó helyzetben vannak a kisebbségek, ugyanis az elmúlt években számos olyan jogosítványt kaptak az önkormányzatok, amelyek korábban nem voltak adottak, illetve mind eszközök az identitás megőrzésének érdekében.

Elmondta azt is, hogy a FUEN a legnagyobb ilyen jellegű szervezet Európában, több mint 105 tagszervezetük van 36 országból. Magyarországról eddig a német és a szlovák önkormányzat szerepelt a tagok között, hozzájuk csatlakoznak jövőhéten a románok.

A román gimnázium a fókuszpontja a Gyulán élő román közösség életének, hiszen az ott zajló oktatás, valamint az ott tanuló gyermekek bizonyítják, hogy ez egy életerős közösség, amely szeretne megmaradni, amelynek van jövője – mondta Vincze Lóránt.

Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló megerősítette a fontosságát annak, hogy a MROÖ csatlakozzon a FUEN-hez.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)