Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sikeres évadot zárt a Gyulai Várszínház

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. augusztus 18. 16:05
Sikeres évadot zárt a Gyulai Várszínház
A teátrum idén Dér Andrást, Márkó Esztert és Imre Évát díjazná

A szakmai és nézői visszajelzések, valamint a jegyárbevétel tekintetében is sikeres évadot zárt a Gyulai Várszínház 2022-ben. A teátrum 59. évadáról Elek Tibor igazgató és Kónya István alpolgármester tartottak sajtótájékoztatót augusztus 18-án a kamarateremben.

kónya istván és elek tibor

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Elek Tibor elmondta: idén tíz előadással kevesebbet mutattak be, mint 2021-ben, ennek ellenére a jegyárbevétel és a nézőszám is meghaladta a tavalyit. A fizető nézők közel tízezren voltak idén, de ha az ingyenes előadásokat és minden programot – rendeztek idén könyvbemutatót, kiállítást és tudományos konferenciát is – figyelembe vesznek, akkor ez a szám a húszezret is eléri.

Kiemelte: idén is arra törekedtek, hogy bemutassák a magyar színházi kultúra gazdagságát, sokszínűségét, értékeit a gyulaiaknak és idelátogató vendégeknek.

Az idei évad programjában öt fesztivál szerepelt: a Shakespeare Fesztivál, az Erdélyi Hét, a Tamási Áron Napok, a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Vár Jazz Fesztivál.

Öt saját bemutatót tartottak a nyáron: az Apor Vilmosról szóló Mindenkinek minden című darabot, az Ifjú barbárokat, a Tündöklő Jeromost, A szarvaskirály című darabot és a De mi lett a nővel? című előadást, de saját fejlesztésű volt Az ördög bibliája című felolvasószínházi előadás is.

Hozzátette: a bemutatók mellett voltak történelmi drámák, kortárs színjátékok, vígjátékok, musicalek, gyermeknek és családoknak szánt darabok, bábelőadások, táncszínházi előadások is.

Elek Tibor hangsúlyozta: az önkormányzat és a teátrum által alapított Sík Ferenc-díjra a színház művészeti és társadalmi tanácsadó testülete Dér András írót, rendezőt terjeszti fel, a Mindenkinek minden című darab szerzőjét és rendezőjét.

A gyulai önkormányzat által létrehozott Havasi István-díjra a Nemzeti Színházzal közösen bemutatott Tündöklő Jeromos című darab rendezőjét, Márkó Esztert jelölik. A Gyulai Várszínház elismerését, az Őze Lajos-díjat idén Imre Éva, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznője kaphatja meg, az Ifjú barbárokban nyújtott alakításáért.

A díjakról a gyulai képviselő-testület szeptemberi ülésén döntenek.

Kónya István gratulált Elek Tibornak az 59. évadhoz, mint mondta, a kulturális csemegére vágyó gyulaiak és turisták megtalálhatták a számításukat, hiszen kiváló előadásokat láthattak.

Aláhúzta: a magyarországi szabadtéri színpadok legjobbjai között ott van a Gyulai Várszínház is.

Az alpolgármester szerint Elek Tibor nagyon jól „bevált” az elmúlt öt évben, a kinevezése óta, hozta azt az elvárt teljesítményt, amely miatt bizalmat szavaztak neki, ezért bízik benne, hogy elgondolkodik a folytatáson.

Kónya Istvánhoz kapcsolódva az igazgató megerősítette: a megbízatása novemberben jár le, de ismét indulni fog a pozícióért.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)