Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A paradicsom sem pirosodik úgy, ahogy megszoktuk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. július 31. 15:00
A paradicsom sem pirosodik úgy, ahogy megszoktuk
Itt a diópermetezés ideje!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Ezekben az esőmentes napokban elgondolkodhatunk azon, hogy felkészültünk-e az ilyen szélsőséges időjárásra.

A mi városunk, még ha nem is esik elegendő eső mostanság felénk sem, szerencsés a számos park és erdő miatt. Gyulát folyók, tavak és erdők ölelik át. Ez azért csökkentik a szárazságot és a melegérzetet. Milyen jó lenne, ha mindenki öntözné az utcai fákat a háza előtt, és egységes szép, árnyékot és oxigént adó fasor díszelegne mindenhol.

Az erős napsugarak megégethetik növényeinket. A karfiol különösen érzékeny lehet erre a tartós, száraz forróságra. Érdemes ilyen időben a virágok felett lévő leveleket fogpiszkálóval összetűzni, ezzel egyfajta takarót képezve a karfiolvirágok felett. A karfiolnak a virágját fogyasszuk, ami az erős napsugárzástól elveszíti szép fehérségét, megvörösödik és megbarnul. A paradicsom termései nehezen pirosodnak, nehezen érnek, pedig napfény van rájuk bőven. A nővény anyagcsere-folyamatai viszont, a meleg és száraz levegő miatt, nem működnek egészen jól. Elképzelhető, hogy a sok öntözés miatt kimosódott tápanyagok hiánya is lassítja az érési folyamatokat.

A diók permetezésére is fordítsunk egy kis gondot! A xanthomonászos baktériumok és a dióburok légykártevése ellen tessék permetezni, lehetőség szerint felszívódó szerrel. Amennyiben a fertőzés erős, a kezelést tíz nap múlva ismételjük meg.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)