Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán 40-szeresére nőtt 2022 első negyedévében a vendégek száma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. július 13. 14:00
Gyulán 40-szeresére nőtt 2022 első negyedévében a vendégek száma
A fürdőváros a Gyula és térsége turisztikai terület leglátogatottabb települése

Forrás: igyutazunk.hu

Gyula szálláshelyein 33 ezer vendég 83 ezer vendégéjszakát töltött el 2022 első negyedévében, a vendégek száma több mint 40-szeresére, a vendégéjszakák száma több mint 43-szorosára nőtt 2021 azonos időszakához képest – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) információs honlapján, az igyutazunk.hu-n.  

Mint írták, az első három hónapban a belföldi vendégforgalom aránya 83 százalék volt a fürdővárosban, 2021 hasonló időszakában pedig még ennél is magasabb, 96 százalék.

A hazai vendégek száma 2022 első negyedévében a 36-szorosára, vendégéjszakáik száma pedig több mint 37-szeresére nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A külföldi forgalom a 2021-es drasztikus visszaesés után 2022-ben jelentősen megugrott: a külföldi vendégek száma 86-szor, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 174-szer volt több, mint a tavalyi év első három hónapjában. 2022 első negyedévében a legfontosabb küldőpiac Gyula városában 9 ezer vendégéjszakával Románia volt.

A fürdőváros egyébként a Gyula és térsége turisztikai terület leglátogatottabb települése, tavaly a térségi vendégéjszakák 89 százalékát itt töltötték el. Békéscsaba a vendégforgalom 11 százalékával a második helyen állt.

Tavaly 161 ezer vendég 487 ezer vendégéjszakát töltött el a turisztikai térségben, amely a vidék teljes forgalmának több mint 2 százalékát adja, és a tizedik a turisztikai területek népszerűségi sorában, megelőzve a Sopron–Fertő turisztikai térséget.

2021-ben 32 ezer vendégéjszakával Románia volt a legfontosabb küldőpiac Gyulán és térségében, de Németországból, Szlovákiából, Szerbiából és Csehországból is érkeztek a területre vendégek.

A mobilcellaadatok alapján tavaly 26 százalékkal több egynapos látogató járt a turisztikai térségben, mint egy évvel korábban. 90 százalékuk belföldről érkezett, háromnegyedük Békés megyéből, 4 százalékuk a fővárosból, 3 százalékuk Csongrád-Csanád megyéből.

Tavaly a vendégéjszakák 45 százalékát szállodákban töltötték el a turisztikai területen, a magán- és egyéb szálláshelyek a forgalom több mint egyharmadát, az üdülőházak 15 százalékát, a panziók 5 százalékát adták.

A térség szálláshelyein 2021-ben összesen 5,1 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 22 százalékkal több, mint 2020-ban. A vendégek 1,15 milliárd forintot SZÉP-kártyáról költöttek.

A honlap elemzéséből az is kiderül, hogy a térség legnépszerűbb látnivalói a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, gyulai vár és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A kiállítóhelyeken a külföldi látogatók a vendégkör 11 százalékát tették ki tavaly, többségük Romániából érkezett.

Forrás: igyutazunk.hu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)