Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ne vágjuk ki a fákat!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. június 12. 13:00
Ne vágjuk ki a fákat!
Itt a szőlőmunkák ideje

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Ne vágj ki minden fát! Idézem az ILLÉS együttes számát. Szomorúan tapasztalom, hogy az új telek, vagy háztulajdonosok szemrebbenés nélkül kivágják az új szerzeményükön a fákat, bokrokat. Nem várják meg az esetleges virágzását, vagy a termő fák esetében a termést, hogy mérlegelni tudjanak az esetleges meghagyás mellett.

Ilyen volt egy kert is, amelyet Jeles botanikusunk dr. Kósa Géza telepített be különleges fákkal, cserjékkel, de az új tulajdonos kiirtotta a botanikai ritkaságokat. Lelke rajta! Talán jó lenne, szakembereket megkérdezni mielőtt szólunk a favágóknak vagy a markolósnak. Egy-egy idősebb, de értékes fát már soha nem tudunk pótolni. Az új ház körül is jól mutatnak az idősebb fák, akár díszfák, akár gyümölcstermő fák.

A meglévő kertünkben a szőlő zöldmunkái nagyon fontosak! Van, aki kötözi a hajtásokat. Én érdemesebbnek tartom, ha a drótok közé átellenesen behajtogatjuk a már hosszabb hajtásokat, és ezekkel, ősszel nem lesz a metszéskor annyi gondunk a kötöző anyag elvagdosásával. A hónaljhajtásokat is már ki lehet csipegetni. A zöld munka után mindenféle kép adjunk egy permetezést. A lisztharmat, peronoszpóra és az orbánc is felütötte a fejét, néhol. Ne engedjük, hogy dorbézoljanak a szőlőinken. Sajnos az időjárás kedvez a szőlő gubacsatka terjedésének. Szőlőmolyokat még egyik fajtából sem láttam, de az ördög nem alszik. Vegyük fel a permetezőt, mert nem lesz se csemegénk, se borunk!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)