Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tudod-e, hogy mi az a sárgazuzmó?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. május 08. 13:00
Tudod-e, hogy mi az a sárgazuzmó?
Tápláljuk tujáinkat!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A tavasz mindig bőven ad örömet, munkát és gondot is. Az egyik gond a sárgazuzmó a gyümölcsfáinkon.

A Xanthoria parietina valójában nem károsítja a gyümölcsfáinkat, bár én úgy gondolom, hogy a rajtuk megtelepedő kórokozó spórák viszont már okozhatnak némi gondot. Javaslom ezért, hogy drótkefével távolítsuk el ezeket a zuzmótelepeket, majd bordói lével permetezzük le a fáinkat, mert ez megnehezíti a zuzmók megtelepedését. A törzsek, vastagabb ágak rézgálicos-meszes oldattal történő meszelése tökéletes megoldást ad, arról nem is beszélve, hogy igen jó hatással van a többi betegség ellen is, amelyek a fák vastagabb hajtásait, ágait veszélyeztetik. Elsősorban a kajszibarackfáink kitettsége jelentős. Természetesen előfordul itt-ott a cseresznye- és meggyfáinkon is. Ezeket a sebeket alaposan takarítsuk ki, egészen az élő részekig, majd ezután kenjük be jó alaposan rézgálicos mésszel.

Mérhetetlen mennyiségben pusztulnak a tujáink, ráadásul a szebbik nyugati tuják. Ennek élettani okai is vannak. A nyugati tuják éves vízigénye legalább 7-800 mm, ami nálunk már évek óta nem biztosított. Ráadásul a tápanyag-ellátottsággal is gondok vannak, hiszen a legtöbben összeszedik a lehulló, cserélődő leveleket a fenyők alól is, ezáltal a tápanyag-visszapótlódás is törést szenved. Az erdő is önmagát táplálja akár évezredeken keresztül. Ez a lomb egyenletesen tartja a talajnedvességet és a talajhőmérsékletet is. Ezek a növények nem szeretik a nagyobb hőingadozást, tehát amennyire tehetjük, ezt lassítsuk. Természetesen az intenzívebb tápanyag-visszapótlással, mondjuk, egy nitrogén-fejtrágyázással sokat segíthetünk még a tujáinkon.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)