Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Védekezzünk a monília ellen!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. április 17. 15:00
Védekezzünk a monília ellen!
Lassan kiültetésre kerülnek a szobanövények is

Fotó: kertlap.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Szép egyenletesen melegedő tavaszunk van. Az ilyenkor virágzó hagymás növények, cserjék, ha alacsonyabb a hőmérséklet és még reggelente fagyogat egy kicsit a virágzás sokkal tovább tart.

A virágzó gyümölcsfáink viszont a fagyokat nem nagyon tolerálják. Azért reménykedjünk, hogy nem teljes a fagyok kártétele. A virágzás alatt és után feltétlen támadjuk meg a moníliát, hogy ne támadhasson kénye, kedve szerint. A csonthéjas gyümölcseink kimondottan érzékenyek erre a betegségre, főleg terméskötődés idején. A Folicur-Solo, Polyram DF valamelyike megfelel a kezelésre. A csapadék függvényében meg kell ismételni a kezelést.

A szobanövények is lassan kiültetésre kerülnek illetve átültetés is esedékes. A tavaszi átültetés mindig jobb, mint a nyári vagy az őszi, mert van ideje a növényeknek az átültetés után megújulni, felkészülni a téli nehezebb időszakra. A csapadékeloszlás nem éppen egyenletes ezért nagyon fontos, hogy amennyi csapadék vizet fel tudunk fogni, azt tegyük meg a nehezebb napokra gondolva! Amennyiben mérhető mennyiségű az edényünk, ezt felhasználhatjuk tápoldatozásra. Mikramid, vagy Volldünger bekeverésével hatékonyabb lesz az öntözésünk, főleg a most induló bogyósgyümölcsűeknél (szamóca, málna).

A hamarosan elvirágzó cserjéket, igény szerint visszavághatjuk (japánbirs, aranyvessző) a kívánt formára, nagyságúra.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)