Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Fontos gyümölcsfáink pótlása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. március 20. 15:00
Fontos gyümölcsfáink pótlása
Elkezdhetjük fáink meszezését

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Kiváló idő van a gyümölcsfáink pótlására, illetve a gyümölcsösünk bővítésére. A Boglárka kertészetben, nagy választékban és jó minőségben vannak gyümölcsfa csemeték.

Ne késlekedjünk! A most elültetett csemete, jövőre akár már meg is mutatja az első termését. Egyszer élünk! Ne várjunk feleslegesen fél évig az őszi ültetésre! A tavaszi munkálatokkal érdemes lenne a csonthéjas gyümölcsfáink talaját meszezni. A dió, mogyoró, mandula, cseresznye, meggy, szilva, és különösen az őszibarack és a kajszibarack követelik maguknak a kalciumban gazdag talajt. Ezt megsegíthetjük megfagyott, vagy megöregedett mésszel, de kiváló a mészhidrát, vagy akár a gipsz is. A talajba jutatott mész, egy, másfél év alatt válik a növényeink számára felvehető állapotúvá. Az egyenletes pótlásukra a következőkben is szükség van! Nagyon meg tudják hálálni.

Hazánkban több helyen van olyan Isten áldotta talaj, ahol ez a szükséges mésztartalom természetnél fogva rendelkezésre áll. Kevesebbet kell költeni növényvédelemre, mert itt jobb az ellenálló képessége ezeknek a gyümölcsösöknek. Milyen szerencsések, viszont nálunk jobb búza terem. A csonthéjas gyümölcsfák a laza, homokosabb talajban jobban szeretnek. Amikor én építkeztem az összes építési törmeléket, a lehullott vakolatot, perlittel együtt kirostáltam és az őszibarackfák alá szórtam majd beástam. Évekig csodálatos termésünk volt, nem győztük elfogyasztani. Próbálják ki!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)