Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Krumplipaprikás és metszés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2022. március 13. 15:00
Krumplipaprikás és metszés
A szőlő metszése az első

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Sikeresen lebonyolítottuk a Tündérkertben az idei metszési bemutatót, illetve gyakorlatot. Az időjárás is elfogadható volt, a kimondottan finom krumplipaprikás pedig mindenkinek jólesett a munka után.

Amennyiben már a slágermunkáknál vagyunk, akkor tartsunk egyfajta sorrendet. Az első, amit metsszünk: a szőlő! A levágott metszési felületek igen intenzíven tudják a tőkék nedveit kibocsátani. Sír a szőlő. Amennyiben korábban metsszük, a metszési felületeknek van idejük beszáradni, és így azok nagy valószínűséggel nem fognak sírni.

A metszési sorrendet a továbbiakban a virágzási idő figyelembevételével alakítsuk ki. Nyilván a kajszibarack, őszibarack, meggy, cseresznye a további sorrend. A kajszibarack metszése óvatosságra kell, hogy intsen minket, mert ha a termés lefagy, vagy a monília tizedeli meg, akkor a nagyon megmetszett kajszifák igen erősen seprűsödni fognak, ami a további ápolási munkákat nehezíti.

Természetesen az őszibarack metszése bonyolultabb. A fiatalon tartó váltómetszés alkalmából a rövid és hosszú csapos metszési módot, illetve a szálvesszős metszést igényli. Nagyon fontos figyelembe vennünk, hogy az egyéves vesszők hajtanak csak ki, és csak az azon lévő rügyek teremnek!         

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)