Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Jövő héten adják át az Erkel Ferenc Emlékház megújult kiállítását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. február 11. 16:30
Jövő héten adják át az Erkel Ferenc Emlékház megújult kiállítását
A tárlat egy mesterséges intelligencián alapuló okostükörrel és egy zenélő paddal is bővült

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója adja át a gyulai Erkel Ferenc Emlékház 8 millió forint állami támogatásból megújult kiállítását február 18-án – tájékoztatta lapunkat pénteken az intézményt működtető Erkel Ferenc NKft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.  

  Fekete-Dombi Ildikó emlékeztetett: a gyulai önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjából nyert el támogatást a fejlesztésre, amelyhez 900 ezer forint önerőt biztosított a város.

  A tavaly év elején indult beruházás során a 2011-ben megnyílt kiállítóhely teljes informatikai rendszere megújult, és saját fejlesztésű interaktív elemekkel, egy mesterséges intelligencián alapuló okostükörrel, valamint egy zenélő paddal bővült az ott látható tárlat.

  Az ügyvezető kiemelte: a karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhető okostükör műszaki vezetőjük, Temesváry János fejlesztése.

  Elmondta: a beruházás során a kiállítás korábbi interaktív eszközeit modernebbekre cserélték, a tartalmukat pedig látványosabbá és az eddiginél is áttekinthetőbbé tették.

  Arról is beszámolt, hogy a kiállított tárgyak közé került a Bartsch Gusztáv ötvösmester által készített, ötven drágakővel díszített aranykoszorú, amelyet Erkel Ferenc ötvenéves karmesteri jubileumára kapott 1888-ban. A tárlaton látható lesz a zeneszerző 1849. január 1-jei keltezésű kéziratos kottája is, amelyet Marczibányi Mária emlékalbumába jegyezett le. A kéziratot 2018-ban vásárolta meg a gyulai Erkel Ferenc Múzeum.

  Az átadón Tokai Ágnes énekművész és Gál Csaba zongoraművész közreműködésével elhangzik a kézirat dala is – ismertette Fekete-Dombi Ildikó.

  A ügyvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a február 19–20-ai hétvégén az emlékház fél áron lesz látogatható.  

  A városi legenda szerint a gyulai múzeum értékes tárgyait a város 1944-es szovjet megszállásakor a városházára menekítették. Bár a szovjet katonák a páncélszekrényt tartalmát magukkal vitték, a trezor tetején lévő, színarany koszorút tartalmazó cipősdobozt – amely nem fért be a páncélszekrénybe – otthagyták. Az ócska skatulya fel sem tűnt a megszállóknak, az értékes ereklye így maradt a gyulai múzeum tulajdonában.

  A kéziratos kotta különlegességét maga a dátum adja: a szabadságharc közepén Erkel nem volt aktív a komponálásban. Jelentős a rövid szerzemény a műfaja okán is: Erkel Ferenc munkásságában rendkívül ritka a dal. Érdekessége még, hogy – bár az 1970-es években Bónis Ferenc zenetörténész eredetinek minősítette, tehát a zenetörténész szakma tudott a létezéséről – a gyulai múzeumba kerülését megelőzően sehol sem publikálták, így szélesebb körben nem volt ismert. A kézirat keletkezésekor 18 esztendős kisasszony és az akkor már befutott komponista valószínűleg a Marczibányiak pesti palotájában találkozhatott. A nemesi család feltételezhetően Erkel Ferenc személyes jelenlétével szerette volna emelni zenei estjei presztízsét.

  Összes cikk - lent (max 996px)
  A rovat friss cikkei
  A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
  Cikkek keresése az online archívumban
  Bannerfelhő (max 165px)