Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2022. február 04. 13:15
A magyar radar napjára emlékeztek Gyulaváriban
Az ünnepségen Kincses József parancsnok mondott beszédet

A magyar radar napjára emlékeztek február 4-én Gyulaváriban, a református templomkertben. Az eseményt a Hold-radar-kísérlet évfordulóján tartják, amely során a Bay Zoltán fizikus vezette csoportnak sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról. A megjelenteket Szákné Bajnai Zsuzsánna köszöntötte, majd Kincses József, a Magyar Honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központja 1. Gerinc Radar Mérőpontjának parancsnoka mondott beszédet.

kincses józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Kincses József elmondta: Bay Zoltán 1900. július 24-én született Gyulaváriban, egy lelkészcsalád gyermekeként. Elemi iskoláit itt végezte, majd Debrecenben tanult tovább, ahol megismerkedett a huszadik századi irodalom több nagy alakjával is. A Pázmány Péter Tudományegyetem matematika-fizika szakán szerzett diplomát, majd az Elméleti Fizikai Intézetbe került oktatóként, ahol a legmagasabb kitüntetéssel szerezte meg doktori fokozatát.

Később négy évig élt Berlinben ösztöndíjasként, itt fejlesztette ki a Bay-Steiner-féle lámpát, valamint Max Bodenstein mellett dolgozhatott. Az eredményei elismerésként nevezték ki a Szegedi Egyetem Elméleti Fizikai Tanszékének professzorának, ahol az oktatás mellett tovább folytatta a kísérleteit is.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A Hold-radar-kísérlet munkálatai 1945 nyarán kezdődtek, majd 1946. február 6-án jelentették be, hogy sikerült radarjelet küldeniük a Holdra, utána pedig érzékelni a visszavert jelet.

1948-ban kényszerült emigrációba, miután megfosztották állampolgárságától, kitüntetéseitől. Elfogadta az amerikai George Washington Egyetem meghívását, ahol a kísérleti fizika professzora lett. 1955-től 1972-es nyugdíjazásáig a Nemzeti Szabványügyi Hivatalban dolgozott, majd 1992. október 4-én elhunyt. Kérésének megfelelően Gyulaváriban temették el.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el Bay Zoltán emlékoszlopánál.

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)