Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ingyenesen megtekinthető előadások a magyar kultúráról és színházról a Gyulai Várszínházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • KULTÚRA • 2022. január 15. 13:00
Ingyenesen megtekinthető előadások a magyar kultúráról és színházról a Gyulai Várszínházban
A magyar kultúra napja alkalmából január 22-én egy különleges előadással várják a nézőket

részlet a Déryné ifjasszony című színjátékból

A magyar kultúra napja alkalmából január 22-én egy különleges előadással, a Mi lennék nélküled? című monodrámával várják az érdeklődőket a Gyulai Várszínház kamaratermébe.

A darab ősbemutatója tavaly nyáron volt, a nagy sikerre tekintettel és mivel éppen a magyar kultúrához való viszonyunkról szól, januárban újra látható lesz a kamaraterem színpadán. Az előadás egy Jászai Mari naplójából, vallomásaiból és Szilágyi Enikői mai reflexióiból készült darabot visz színre. Az erdélyi származású színművésznő Románia és Magyarország színházai után játékával és énekével a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította. 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma „Művészet és Irodalom Lovagrend” kitüntetésben részesítette. Tavalyelőtt a Gyulai Várszínházban mutatta be a Trianonra emlékező előadói estjét, de láthattuk a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című darabjában is. A Jászai Mari emlékét megidéző előadással tükröt kíván tartani a jelen kulturális életnek, a nemzetét és nemzete érdekeit megtagadóknak, illetve az azt féltve óvóknak. Hogyan látta száz évvel ezelőtt, és hogyan látja ma egy magyar színművész a színház, az anyanyelv és a nemzeti kultúra fontosságát, szakmájának kiküszöbölhetetlen nehézségeit, az igazságkeresés konfliktusait, a művészi minőség igenléséért folytatott nemes harcot, a protekcionizmus elleni kétségbeesett küzdelmet, amelyeket a szakmai elismertség és siker sem feledtethet? Hogyan lehet, ha lehet megmaradni nemzeti értékőrzőnek a globalizáció mindent elsodró viharában? – efféle és még sok más izgalmas kérdéssel szembesíti nézőit a Gyulai Várszínház ősbemutatója. Szilágyi Enikőt az előadás létrehozásáért és kiemelkedő színvonalú színművészi teljesítményéért a Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete Őze Lajos-díjban részesítette. Az előadás ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (a jegyek korlátozott számban elérhetőek).

Január 26-án pedig a Déryné ifjasszony című színjátékot láthatják a nézők a Gyulai Vigadó színpadán a Déryné Társulat előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. A darab főhajtás a magyar színjátszás hőskora előtt, ahol romantikus szerelmek, nagy fellángolások, szenvedélyes viszonyok szövevényében hol küszködnek, hol csatát nyernek hivatásuk, a magyar nyelvű színjátszás ügyéért folytatott küzdelemben.  A színpadon megelevenedő milliőt átszövi a színház erejébe vetett hit, ezért a láthatatlan bizonyosságért zajló folytonos törekvés, melyben ki-ki a maga tehetségével, leleményességével vagy éppen fondorlatával próbál érvényesülni. Herczeg Ferenc kalandokkal, tréfákkal, felfokozott érzelmekkel kikövezett színművét a színészek (köztük Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Szemerédi Bernadett, Turi Bálint) hangszeres játéka teszi még virtuózabbá. Az előadás a Déryné Program hozzájárulása következtében valósulhat meg ingyenesen, de előzetes regisztrációhoz kötötten.

Regisztráció: személyesen a Gyulai Várszínház Igazgatóságán (Kossuth u. 13.), emailben (gyulaivarszinhaz@gyulaivarszinhaz.hu) vagy pedig telefonon (+36-66/463-148, +36-30/639-9062) az előadást megelőző napig lehetséges a szabad helyek függvényében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)