Tejfölös halleves
- Hozzávalók 4 főre
2 kg filézett ponty fejjel és törzzsel
0,5 kg vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
0,4 kg sárgarépa
0,4 kg petrezselyemgyökér
1 csokor petrezselyemzöld
3 dl tejföl
2 tojás
zsemlemorzsa, só, őrölt feketebors,
őrölt kömény, fűszerpaprika
A pontyfiléről eltávolítjuk a bőrt, a húsát félretesszük. A pontytörzset, fejet, bőrt, hideg vízben kezdjük főzni. 3 fej durvára vágott hagymát, 4 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Ízlés szerint ízesítjük a fenti fűszerekkel. 45 percig hab alatt forraljuk, 15 percet pihentetjük,majd átszűrjük, és kész is az alaplevünk. Eközben elkészítjük a halgombócot. A pontyfilét a maradék hagymával, fokhagymával apró lyukú rostán kétszer átdaráljuk, az esetleges szálkát eltávolítjuk. Keverőtálban hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük, pihentetjük, majd nyirkos kézzel 2,5–3 cm golyókat formálunk. Az alaplevet tiszta edényben visszaforraljuk, belerakjuk a gombócokat, a tisztított kockázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Készre főzzük, majd tejfölt adunk hozzá. Szükség esetén ízesítjük.
Zsályás töltött csirkemell édesburgonyafánkkal
- Hozzávalók 4 főre
4 db csirkemell bőrrel
1 csokor friss zsálya
2 közepes fej vöröshagyma
0,20 kg kalács
0,10 kg sózott vaj
só, bors - Az édesburgonyafánkhoz
0,60 kg édesburgonya
0,15 kg sózott vaj
0,15 kg finomliszt
0,5 liter tej
0,5 liter étolaj
őrölt szerecsendió, só, bors
A töltelék elkészítése
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, vajon pirítjuk, „félúton” hozzáadjuk a felcsíkozott zsályaleveleket, még pár percig pirítjuk, addig, amíg a zsálya illata egyre intenzívebb lesz. A kalácsot nagyobb kockára törjük vagy vágjuk, hozzákeverjük a hagymás zsályához, és kis lángon tovább pirítjuk gyakori kevergetés mellett, amíg összefüggő masszát kapunk. Lehűtjük, majd a csirkemell bőre alá töltjük. Előmelegített sütőben 170 Celsius- fokon 20-25 percig sütjük.
Az édesburgonyafánk elkészítése
Az édesburgonyát kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kigőzölni, burgonyatörőn áttörjük. A vajat és a lisztet kis lángon pirítjuk, amikor kezd elszíneződni és apró buborékok jelennek meg, hozzáadjuk a tejet, szerecsendiót, sót, borsot. Addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Hozzákeverjük az édesburgonya-pürét. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, kanállal beleszaggatjuk az édesburgonya-masszát és aranybarnára sütjük. Kiszedjük szalvétára és sózzuk. A töltött csirkével tálaljuk.
Gesztenye édes fűszerekkel, vaníliás tejszínhab, kandírozott narancs
- Hozzávalók 4 főre
A Kandírozott narancshoz
1 nagyobb narancs
0,20 kg kristálycukor
2 csipet só - A sült gesztenyéhez
1 kg friss gesztenye
őrölt fahéj, szegfűszeg, őrölt gyömbér
0,05 kg vaníliás cukor
0,15 liter tejszín - A vaníliás tejszínhabhoz
0,30 liter habtejszín
1 teáskanál vaníliapaszta
0,10 kg cukor
A kandírozott narancs elkészítése
A narancsot héjastól 8 cikkre vágjuk, a sót belekeverjük a cukorba, és beletemetjük a narancscikkeket. Egy éjszakán át hagyjuk aszalódni, lehetőleg meleg helyen. Másnap a cikkeket kivesszük a cukorból. A cukrot ne dobjuk ki, később még használhatjuk.
A gesztenyepüré elkészítése
A gesztenye héját késsel bevagdossuk, hozzákeverjük a fenti fűszereket, 160 Celsius-fokos sütőben fólia alatt sütjük 20 percig. Kiszedjük a héjából, burgonyatörőn átnyomjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a vaníliás cukrot.
A vaníliás tejszínhab elkészítése
A habtejszínt, vaníliapasztát robotgép segítségével lassan habbá verjük, itt használhatjuk a narancsos cukrot. Minél alacsonyabb fordulaton készítjük, annál keményebb és tartósabb lesz a habunk. A gesztenyepürét formába kanalazzuk, picit megnyomkodjuk, rákanalazzuk a habot, kandírozott naranccsal tálaljuk.