Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pompás karácsonyi ízek a Gyula Rouge ajánlásával

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2021. december 25. 17:00
Pompás karácsonyi ízek a Gyula Rouge ajánlásával
Rusznyák Csaba fotóival

Gyula Rouge, ahol az ízek harmóniában vannak a tálalással. A hely, ahol borvacsorákkal, élő zenével viszünk pezsgést a hétköznapokba. A bisztró séfei minőségben és alapanyagokban nem ismernek kompromisszumot. Fogásainkat az izgalmas részletek, színek és ízek harmonikus kombinációja alkotja, melyek új esszenciák felfedezésére invitálnak.

Tejfölös halleves

  • Hozzávalók 4 főre
    2 kg filézett ponty fejjel és törzzsel
    0,5 kg vöröshagyma 
    6 gerezd fokhagyma
    0,4 kg sárgarépa
    0,4 kg petrezselyemgyökér
    1 csokor petrezselyemzöld
    3 dl tejföl
    2 tojás
    zsemlemorzsa, só, őrölt feketebors, 
    őrölt kömény, fűszerpaprika

A pontyfiléről eltávolítjuk a bőrt, a húsát félretesszük. A pontytörzset, fejet, bőrt, hideg vízben kezdjük főzni. 3 fej durvára vágott hagymát, 4 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Ízlés szerint ízesítjük a fenti fűszerekkel. 45 percig hab alatt forraljuk, 15 percet pihentetjük,majd átszűrjük, és kész  is az alaplevünk. Eközben elkészítjük a halgombócot. A pontyfilét a maradék hagymával, fokhagymával apró lyukú rostán kétszer átdaráljuk, az esetleges szálkát eltávolítjuk. Keverőtálban hozzáadjuk a tojást, a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, ízesítjük, pihentetjük, majd nyirkos kézzel 2,5–3 cm golyókat formálunk. Az alaplevet tiszta edényben visszaforraljuk, belerakjuk a gombócokat, a tisztított kockázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Készre főzzük, majd tejfölt adunk hozzá. Szükség esetén ízesítjük.

Zsályás töltött csirkemell édesburgonyafánkkal

  • Hozzávalók 4 főre
    4 db csirkemell bőrrel
    1 csokor friss zsálya
    2 közepes fej vöröshagyma
    0,20 kg kalács
    0,10 kg sózott vaj
    só, bors
  • Az édesburgonyafánkhoz
    0,60 kg édesburgonya
    0,15 kg sózott vaj
    0,15 kg finomliszt
    0,5 liter tej
    0,5 liter étolaj
    őrölt szerecsendió, só, bors

A töltelék elkészítése
A csirkemellet sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát fél karikákra vágjuk, vajon pirítjuk, „félúton” hozzáadjuk a felcsíkozott zsályaleveleket, még pár percig pirítjuk, addig, amíg a zsálya illata egyre intenzívebb lesz. A kalácsot nagyobb kockára törjük vagy vágjuk, hozzákeverjük a hagymás zsályához, és kis lángon tovább pirítjuk gyakori kevergetés mellett, amíg összefüggő masszát kapunk. Lehűtjük, majd a csirkemell bőre alá töltjük. Előmelegített sütőben 170 Celsius- fokon 20-25 percig sütjük.

Az édesburgonyafánk elkészítése
Az édesburgonyát kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk kigőzölni, burgonyatörőn áttörjük. A vajat és a lisztet kis lángon pirítjuk, amikor kezd elszíneződni és apró buborékok jelennek meg, hozzáadjuk a tejet, szerecsendiót, sót, borsot. Addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik. Hozzákeverjük az édesburgonya-pürét. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, kanállal beleszaggatjuk az édesburgonya-masszát és aranybarnára sütjük. Kiszedjük szalvétára és sózzuk. A töltött csirkével tálaljuk.

Gesztenye édes fűszerekkel, vaníliás tejszínhab, kandírozott narancs

  • Hozzávalók 4 főre
    A Kandírozott narancshoz 
    1 nagyobb narancs
    0,20 kg kristálycukor
    2 csipet
  • A sült gesztenyéhez
    1 kg friss gesztenye
    őrölt fahéj, szegfűszeg, őrölt gyömbér
    0,05 kg vaníliás cukor
    0,15 liter tejszín
  • A vaníliás tejszínhabhoz
    0,30 liter habtejszín
    1 teáskanál vaníliapaszta
    0,10 kg cukor

A kandírozott narancs elkészítése 
A narancsot héjastól 8 cikkre vágjuk, a sót belekeverjük a cukorba, és beletemetjük a narancscikkeket. Egy éjszakán át hagyjuk aszalódni, lehetőleg meleg helyen. Másnap a cikkeket kivesszük a cukorból. A cukrot ne dobjuk ki, később még használhatjuk.

A gesztenyepüré elkészítése
A gesztenye héját késsel bevagdossuk, hozzákeverjük a fenti fűszereket, 160 Celsius-fokos sütőben fólia alatt sütjük 20 percig. Kiszedjük a héjából, burgonyatörőn átnyomjuk, hozzákeverjük a tejszínt és a vaníliás cukrot.

A vaníliás tejszínhab elkészítése 
A habtejszínt, vaníliapasztát robotgép segítségével lassan habbá verjük, itt használhatjuk a narancsos cukrot. Minél alacsonyabb fordulaton készítjük, annál keményebb és tartósabb lesz a habunk. A gesztenyepürét formába kanalazzuk, picit megnyomkodjuk, rákanalazzuk a habot, kandírozott naranccsal tálaljuk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)