Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az örökzöldeket még ilyenkor is lehet öntözni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. december 12. 15:30
Az örökzöldeket még ilyenkor is lehet öntözni
Lesben állnak a betegségek

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!  Iszonyú mennyiségű örökzöldünk pusztul ki nemcsak városszerte, hanem országszerte is. A tujáink, hamisciprusaink nagyon csúnya képet mutatnak. Többfajta betegség is lesben áll a növényeink körül.

A tujabarnulás a leggyakoribb betegség, amely a tujákat, hamisciprusokat és a leylandi ciprusokat támadja. A hajtásvégek elszáradnak, megbarnulnak. Elsősorban élettani jelenség, illetve a legyengült növények érzékenyek a betegségre, illetve az egyéb betegségekre. Ilyen a hajtásbarnulásos ágelhalás. A pestalotiopsis betegségben szenvedő növények úgy néznek ki, mintha leforrázta volna őket valami, vagy a kutyák, macskák vizelete marta volna fel. Megelőzni – többnyire –lehet a bajt réztartalmú szerekkel, illetve szervesanyag-utánpótlással. Sajnos sok helyen az örökzöldek alól összeszedik a lehullott lombot. Érdemes inkább a növények alá kaparni, hogy minél vastagabb legyen alattuk a komposztálódó lomb, mert ez nagyon fontos a túlélésükhöz.

A rovarok közül az aknázó ezüstmoly, a boróka- és tujaszú kártétele az, amely elcsúfítja a növényeinket. Felszívódó szerekkel védekezhetünk ellenük. Amennyiben a tuja alatt napjainkban kapirgálunk, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy bizony száraz alattuk a föld. Ilyen időben erősen vegetálnak örökzöldjeink, tehát öntözni is kell!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)