Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A humor gyógyít

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. december 11. 16:00
A humor gyógyít
Vitalitásgenerátorok

Minden olyan természetes erő- és örömforrást, amely hozzájárul az egyén egészségének védelméhez, kellemes közérzetéhez és életkedvéhez, vitalitásgenerátornak nevezünk. A humor, a kacagás, a testmozgás és az érintés mind-mind vitalitásgenerátornak számít, a hétköznapok részét képezik, természetesen vannak jelen, vagy nagyobb erőfeszítés nélkül bevezethetők az életünkbe. Mindemellett örömöt, jókedvet váltanak ki művelőjükből, erősítik az immunrendszert, csökkentik a distressz okozta feszültséget és közösségépítő hatásuk is meghatározó.

Jelen cikkünkben a humor és a nevetés pozitív hatásait szeretnénk részletesebben bemutatni, és mindenkit arra biztatni, hogy minél gyakrabban művelje ezeket. A humor és a nevetés az életünk része, ami izgalmasabbá és szebbé varázsolja a mindennapokat, úgy is szokták emlegetni, hogy „a humor az élet sója”.

A humor segít abban, hogy egy-egy problémát más szemszögből is képesek legyünk megfigyelni, hogy észrevegyük az élet abszurditásait, és ne vegyük magunkat túl komolyan. Ezek által pedig erősíti az immunrendszert, jókedvet idéz elő és csökkenti a stressz negatív hatásait. Ilyen előnyök mellett nem is csoda, hogy napjainkban számos humoros videó, műsor, film, és sorozat készül a szórakoztatásunkra, melyek valamiképpen hozzájárulnak a mentális egészségünkhöz is.

Rod A. Martin, humorológus szerint megnyilvánulása és hatása alapján négyféle humortípust különböztethetünk meg. A kapcsolatépítő vagy más néven affiliatív, az önerősítő vagy más néven énvédő, az agresszív, valamint az énleértékelő humorstílust. Az affiliatív humort képviselő személy segíti a közösség összetartását, közösségépítést, kapcsolatteremtést. Az önvédő-önerősítő stílusú egyént rendszerint optimista életszemlélet jellemzi, képes az élet derűs oldalát is felfedezni, még akkor is, ha éppen nehéz élethelyzetben van. Az előbbiekben ismertetett kétféle humorstílus számos pozitív hatással szolgálhatja a lelki egészséget, hiszen növeli az önbizalmat, csökkenti a frusztrációt, a szorongást és a depressziót, ezenfelül pedig segíti a mindennapi stresszekkel való megküzdés folyamatát. A rasszista és szexista viccek, a gúnyolódás, a kritizálás és a szarkazmus az agresszív humorstílus képviselőinek eszköztárába tartozik. Ez a stílus hatása szerint egyértelműen negatív. A negyedik humorstílus, vagyis az énleértékelő típus képviselői rendszeresen csinálnak magukból viccet, a hibáikat, ügyetlenkedésüket teszik nevetség tárgyává. Céljuk ezzel az, hogy társaik elfogadják és befogadják őket. Természetesen nem csupán egyféle humorstílussal rendelkeznek az emberek, ezek keveredhetnek egymással, ugyanakkor jellemző, hogy egy személy a fentiekben ismertetett valamely humorstílus egyikét előnyben részesíti a többivel szemben.

A humorral többnyire együtt járó jelenség a nevetés, gyakran emlegetik, hogy a nevetés a legjobb orvosság, az azonban nem hagyható figyelmen kívül, hogy csak a jó közérzettel és vidámsággal együtt járó kacagás bírhat pozitív hatásokkal. Ezek alapján tehát a pozitív humorhasználat, vagyis a kapcsolatépítő és az önerősítő humorstílus válthat ki jó hangulattal járó, pozitív hatású nevetést.

Számos élettanilag pozitív hatás figyelhető meg a nevetés során, úgymint az oxigéntartalom növekedése, a stresszhormonok csökkenése, valamint a természetes ölősejtek és limfociták számának emelkedése, amely a nyálban is kimutatható. Ezen felül a kacagás endorfinokat szabadít fel, fájdalomcsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, fontos életerő-serkentő tényező az emberek életében.           

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)