Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nagy kihívás elé állította az idei év az országos jégkármérséklő rendszert

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. december 06. 16:30
Nagy kihívás elé állította az idei év az országos jégkármérséklő rendszert
92 napon kellett riasztást kiadnia az Országos Meteorológiai Szolgálatnak

Európában egyedüliként hazánkban működtetnek országos szintű jégkármérséklő rendszert, amellyel idén is több tízmilliárd forint kárt előztek meg – emelte ki közleményében Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke.  

Emlékeztetett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara négy éve építette ki és üzemelteti a rendszert, amelyet az Agrárminisztérium segítségével finanszíroznak a kárenyhítési alapból.

Mint írta, az országban 219 automata és 767 manuális talajgenerátor üzemel, így a védekezés keretében az ország 986 pontjáról juttathatnak ezüst-jodidot a felhőkbe. A rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz – húzta alá.

A védekezési szezon 2021-ben is 169 napig, április 15-től szeptember 30-ig tartott. Az elmúlt négy évet tekintve az idei volt a legextrémebb a zivatarok szempontjából, országos szinten 92 napon, azaz hetente átlagosan mintegy négy napon kellett riasztást kiadnia az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ) – ismertette a közlemény.

Három alkalommal, június 25-én, július 9-én és augusztus 8-án is hidegfront vetett véget a hőhullámnak, amely heves zivatarokkal érkezett, és viharos széllökések, több helyen jégeső és felhőszakadás kísérte, néhol villámárvizeket okozva.

A közlemény rámutatott: június 25-én néhány óra alatt több mint 10 szupercella alakult ki az országban, erre még nem volt példa a jégkármérséklő rendszer indulása óta. Az OMSZ műszerei egy nap alatt feleannyi (93 ezer) villámot regisztráltak, mint addig az egész évben összesen. Ezen a napon voltak olyan szupercellák, amelyeknek kiterjedése százszorosa volt egy átlagos zivatarfelhőnek, elérte a 750–1000 négyzetkilométert – olvasható a közleményben.

Kulcsár László közölte: idén a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada az említett három, extrém időjárású napon keletkezett. Hozzátette: 2017-ben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, csaknem kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági területre jelentettek be jégkárt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)