Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Januárban bevezetik a kötelező visszaváltási díjas termékeket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2023. november 06. 14:01
Januárban bevezetik a kötelező visszaváltási díjas termékeket
A díj mértéke palackonként 50 forint lesz

Január elsején Magyarországon is elindul a 0,1–3 literes fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Mint írták, hazánkban eddig többutas italcsomagolásoknál alkalmaztak önkéntes visszaváltási díjat, jövő év elejétől azonban a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal kell számolni. Utóbbiaknál a díj mértéke palackonként 50 forint lesz.

Hangsúlyozták: a termék fogyasztói árába beépülő összeg nem a gyártók vagy a forgalmazók bevételeit gyarapítja majd, a kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU a visszaváltási díjakat a hulladékkezelés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételére fordítja.

A vásárlók a visszaváltási díjat háromféle módon is megkaphatják. A MOHU országos lefedettségű automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki.

A kötelező visszaváltási díj azokra a palackokra vonatkozik majd, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozó importőrök regisztráltak a MOHU rendszerében, és 2024. január 1. után hoznak forgalomba. Ezeket a termékeket logóval és új vonalkóddal azonosítják.

A visszaváltás az új vonalkódok leolvasásán és a termék regisztrálásán alapul, emellett a csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik majd. Fontos, hogy a fogyasztók ne nyomják össze a palackot, mivel az automaták csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú csomagolást fogadnak el visszaváltásra – húzták alá a közleményben.

Arra is kitértek, hogy a korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek, és nem kell értük visszaváltási díjat fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani.

Jelezték: a visszaváltási rendszerbe a tej és a tejalapú italok csomagolásai nem tartoznak bele.

A közlemény szerint az új európai rendszerrel arra szeretnék ösztönözni a fogyasztókat, hogy a forgalmazási helyükre vigyék vissza a kiürült csomagolásokat. Ennek révén jelentősen emelkedhet a visszagyűjtési mennyiség, így az európai gazdaságok értékes újrahasznosítható alapanyaghoz juthatnak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)