Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A virághagymát még lehet dugdosni

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. december 05. 07:00
A virághagymát még lehet dugdosni
Figyeljünk a komposztálásra!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Az ősz adja a legtöbb komposztnakvalót, valójában abból adunk vissza a földnek, amit ő adott nekünk.

Azért kell visszatérni ehhez a témához, mert sok helyen a zöld kukába pakolják a PET-palackokat, üvegeket, nylonokat, az elnyílott virágcsokrokat drótostul, csomagolópapírostul. Ez kimondottan környezetrongálás! A komposzttelepen az ilyen „vegyes” hulladék feldolgozása meglehetősen bonyolult. Kérem önöket, gyakoroljanak egy kis önfegyelmet a hulladékkezelés terén! Higgyék, el megéri a gyerekeink, unokáink jövője érdekében.

A virághagymákat még lehet dugdosni, amíg a föld meg nem fagy. A megfelelő mélységre ügyeljünk, ne lógjanak ki a felszínre a hagymák csúcsai! Akinek szándéka van fás szárú növényeket dugványozni, az most szedje meg a dugványokat, mert a tavasszal szedettek már nem fognak rendesen gyökeret ereszteni. Erre alkalmas a fagyal, kékszakáll, somfélék, loncok, a barkócacserjék. Akár már most méretre (25-30 cm) vághatjuk a dugványokat. Az alsó rügytől fél centire legyen az alja, kicsit ferde vágással, hogy könnyebb legyen a talajba dugdosni. A homokba dugványozottak   könnyebben gyökeresednek. Az ültetés után töltsük fel a vesszőket földdel, homokkal, hogy védjük a tél viszontagságaitól. Tavasszal, amennyiben eljő a kikelet, kitakarhatjuk a dugványokat, és jó alaposan megöntözhetjük. Amennyiben a tél szárazabb, akkor ilyenkor is meg kell öntözni!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)