Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Segítsünk kis társainknak!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. november 21. 07:00
Segítsünk kis társainknak!
Fagykárok megelőzése

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Nyavalyát hozó időt kell elviselnünk, de utána jobban fog esni a napfényes felüdülés. Természetesen jobb napsütésben dolgozgatni a kertben.

Az öntözőberendezésekre ügyeljünk, mert lassan – törvényszerűen – fagyok jönnek. A kerti kutakat is vízteleníteni kell! Később is ellenőrizzük, hogy valóban kifolyt-e minden csepp víz a szivattyúkból, kutakból. A betárolt burgonyát, gyökérzöldségeket rendszeresen ellenőrizzük, hogy az esetleges penészesedéseket, rothadásokat, illetve ezek elterjedését megakadályozzuk. A gyümölcsösben sétálva a vesszőket, hajtásokat, a sárguló leveleket szemrevételezve sok mindent megállapíthatunk: mi mindent csináltunk rosszul az idén, és azt is, hogy mit kell esetleg tavasszal csinálnunk.  Az, hogy a rügyek tövében, a kéreg alatt mik húzódtak meg, már árulkodnak a feladatainkról.

Ne feledkezzünk meg arról se, hogy kis segítőtársaink áttelelését segítsük! Tegyünk ki madáretetőket, ha lehet, többet is. Fontos, hogy olyan helyet keressünk nekik, ahol a kis madárkák biztonságban érezhetik magukat a macskáktól, ragadozó madaraktól. Több helyen láttam, hogy már abbahagyták a fűnyírást. Nem a dátum határozza meg a fűnyírást, hanem a fű nagysága. Ne hagyjuk nagyra a füvünket, mert megdőlnek a fűszálak, ettől az alul maradók megrothadnak, tönkremennek, és még veszélyes betegségnek is táptalajul szolgálnak. A Kálvárián a Tündérkertben közösségi munkát végzett a Hagyományőrző Gazda és Kertbarát Kör, valamint a Gyulai Gazda és Polgári Egyesület. Köszönet az áldozatos, sikeres munkálódásért minden résztvevőnek!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)