Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Farsangi fánk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szali Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2010. február 06. 16:00
Farsangi fánk
Egészségeset, finomat - olcsóbban

Február elsejével megkezdődik a farsang időszaka. A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Hivatalosan vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A farsang megint egy olyan népszokás, ahol a mulatozásé, a bolondozásé, az eszem-iszomé a főszerep.

A farsang egyik elmaradhatatlan kelléke a fánk. Ez a kelt tészta, forró olajban kisütve igencsak megterheli az emésztőrendszerünket. Persze most farsangkor nem akarom lebeszélni az olvasót sem a fánk, sem más finomság fogyasztásáról. Fontos azonban a mértéktartás!

A fánk osztrák eredetű étel, ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal  a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk! Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen.

 

Farsangi fánk

5o dkg liszt,
3 dkg élesztő, 3 dl tej,
1 kanál cukor,
2 db tojássárgája,
5 dkg vaj,
csipetnyi só,
fél dl rum,
a sütéshez olaj, meleg hely

Az élesztőt, 1 dl cukrozott, langyos tejbe morzsolom és megkelesztem. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, rumot, sót, és a maradék tejet. Jól összedolgozom, nem túl kemény tésztát kapva, melyet addig verek fakanállal, míg sima, hólyagos nem lesz /ez a titka!/, letakarom konyharuhával, langyos helyre teszem, míg kb. másfélszeresére nem kel. Ekkor a megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtom és fánkszaggatóval kiszaggatom /jó üvegpohár is, amit közben lisztezni kell/. Hagyom még így is kis ideig kelni és ujjal kis mélyedést nyomok mindnek a közepébe. Forró olajban kisütöm, lehet egyik oldalukat fedő alatt és fordítás után enélkül sütni. Ha kész, jól lecsepegtetem és porcukorral, házi baracklekvárral tálalom a fánkot, a Krapfent - ahogyan a bécsiek hívják.

Energia:      2954 Kcal
Fehérje:        72 g
Zsír           129 g
Szénhidrát:    385 g

 

Csöröge

Hazai süteményeink egyik méltatlanul ritkán emlegetett farsangi fánkja a csöröge. Könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető ropogós finomság, porcukorral meghintve. A híres erdélyi konyhából vándorolt asztalainkra.

35 dkg liszt
5 tojássárgája
1 kiskanál cukor,
kevés tejföl
csipet só
sütéséhez olaj



A lisztet tojássárgájával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel összegyúrunk, hogy leveles tészta keménységű legyen. Vékony lapot nyújtunk belőle és derelyemetszővel párhuzamosan csíkokra, majd a csíkokból rombuszformákat vágunk. Közepüket is bevágjuk és bő, forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve, forró baracklekvárral tálaljuk.

Energia:      2181 Kcal
Fehérje:        52 g
Zsír            95 g
Szénhidrát:    269 g

 

Jó farsangolást kívánok!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)