
Február elsejével megkezdődik a farsang időszaka. A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Hivatalosan vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A farsang megint egy olyan népszokás, ahol a mulatozásé, a bolondozásé, az eszem-iszomé a főszerep.
A farsang egyik elmaradhatatlan kelléke a fánk. Ez a kelt tészta, forró olajban kisütve igencsak megterheli az emésztőrendszerünket. Persze most farsangkor nem akarom lebeszélni az olvasót sem a fánk, sem más finomság fogyasztásáról. Fontos azonban a mértéktartás!
A fánk osztrák eredetű étel, ugyanis egy Krapfen nevű pék özvegye a sütemény kitalálója. Az asszony férje halála után nem győzte a sok munkát. Egy alkalommal a türelmetlenkedő vevők közé akart vágni egy darabka tésztát, de az célt tévesztett és a forró olajba pottyant. Ott szép aranysárgára sült, így a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk! Azóta a híressé vált fánk neve ma is Krapfen.
Farsangi fánk
5o dkg liszt,
3 dkg élesztő, 3 dl tej,
1 kanál cukor,
2 db tojássárgája,
5 dkg vaj,
csipetnyi só,
fél dl rum,
a sütéshez olaj, meleg hely
Az élesztőt, 1 dl cukrozott, langyos tejbe morzsolom és megkelesztem. A lisztet egy nagyobb tálba szitálom, elmorzsolom benne a vajat, hozzáadom a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, rumot, sót, és a maradék tejet. Jól összedolgozom, nem túl kemény tésztát kapva, melyet addig verek fakanállal, míg sima, hólyagos nem lesz /ez a titka!/, letakarom konyharuhával, langyos helyre teszem, míg kb. másfélszeresére nem kel. Ekkor a megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítom, kb. 1,5 cm vastagra kinyújtom és fánkszaggatóval kiszaggatom /jó üvegpohár is, amit közben lisztezni kell/. Hagyom még így is kis ideig kelni és ujjal kis mélyedést nyomok mindnek a közepébe. Forró olajban kisütöm, lehet egyik oldalukat fedő alatt és fordítás után enélkül sütni. Ha kész, jól lecsepegtetem és porcukorral, házi baracklekvárral tálalom a fánkot, a Krapfent - ahogyan a bécsiek hívják.
Energia: 2954 Kcal
Fehérje: 72 g
Zsír 129 g
Szénhidrát: 385 g
Csöröge
Hazai süteményeink egyik méltatlanul ritkán emlegetett farsangi fánkja a csöröge. Könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető ropogós finomság, porcukorral meghintve. A híres erdélyi konyhából vándorolt asztalainkra.
35 dkg liszt
5 tojássárgája
1 kiskanál cukor,
kevés tejföl
csipet só
sütéséhez olaj
A lisztet tojássárgájával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel összegyúrunk, hogy leveles tészta keménységű legyen. Vékony lapot nyújtunk belőle és derelyemetszővel párhuzamosan csíkokra, majd a csíkokból rombuszformákat vágunk. Közepüket is bevágjuk és bő, forró olajban kisütjük. Porcukorral meghintve, forró baracklekvárral tálaljuk.
Energia: 2181 Kcal
Fehérje: 52 g
Zsír 95 g
Szénhidrát: 269 g
Jó farsangolást kívánok!


























