Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A látás hónapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. október 21. 18:00
A látás hónapja
Tippek a szem egészségének megőrzéséhez

Október a látás hónapja, ennek alkalmából szeretnénk Önökkel néhány tippet, taktikát megosztani a szemük egészségének megőrzése érdekében. A szem állapotromlásának több oka is lehet, ezek közé tartozik a máj túlterheltsége, az egészségtelen táplálkozás és a vitaminhiány is.

A szem egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék-, illetve gyümölcsfogyasztás. A legismertebb vitamin és antioxidáns, mely a látás javítását szolgálja, az A-vitamin és a lutein. Ez utóbbi egy olyan pigment, mely nagy koncentrációban fordul elő a retina egyik rétegében, és azt a célt szolgálja, hogy a pigmenttel teli sejtek védelmet nyújtsanak a túlzott erősségű fény ellen. Lutein van bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben, mint például a répában, cukkiniben és spenótban is, így ezeket érdemes beépíteni az étrendünkbe. Habár meglepően hangzik, szemtornagyakorlatok végzésével sokat tehet látása javításáért, a szemizmok ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak az éleslátásban.

Egy pihentető gyakorlat lehet például a szemgödrök masszírozása. Ezt a hüvelykujjunkkal a szemöldök alatti területen körkörösen haladva végezhetjük. A szemszárazság megakadályozására való a pillangógyakorlat. Előre nézve, a fej egyenesen tartásával, lazítsuk el az arcizmainkat és az állkapcsunkat, majd hússzor nyissuk ki és csukjuk be a szemünket. Ez a mozdulat a pillangó szárnyainak mozgására hasonlít, ezért fontos, hogy finoman végezzük a gyakorlatot. A látás akkor éles, ha a szaruhártya, a kristálylencse és a retina megfelelően működik együtt, ám ez nem mindenkinél van így. Azonban azzal, ha nem tartózkodunk túl sokat a számítógép képernyője előtt, már tehetünk szemünk egészségéért. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, figyeljünk oda arra, hogy a monitor kényelmes távolságra helyezkedjen el, nagyjából 50- 60 cm-re. Ne viseljünk nem megfelelő erősségű szemüveget, és kerüljük a homályban és a szűrt fényben való olvasást, erős napfényben pedig viseljünk szemüveget.

Fontos még, hogy rendszeresen vizsgáltassuk meg a szemünket, melyre ebben a hónapban több helyen is ingyenesen alkalmunk nyílik.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)