Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ölelés világnapja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. október 13. 16:00
Az ölelés világnapja
Elengedhetetlen a testi-lelki fejlődéshez

Október 15-e az ölelés világnapja, ennek alkalmából szeretnénk felhívni a figyelmet az ölelés és önmagában az érintés számos pozitív hatására. Ezek fontosságáról kevés szó esik, de mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő emberektől kapott ölelés milyen jó érzéssel tölt el.

Kisgyermekkorban is elengedhetetlen az érintés és az ölelés a testi-lelki fejlődéshez, ezek ugyanis olyan változásokat indítanak el a gyermek szervezetében, melyek hatására csökken a negatív stressz. Akiknek kiskorukban sok babusgatásban volt részük, azok felnőttkorukban is jobban reagálnak a stresszhatásokra, ezen túl pedig a biztonság érzésének kialakításában is kiemelkedő szerepet játszik a dédelgetés.

Természetesen felnőttkorban is nagy szükségünk van az érintésre és az ölelkezésre. Az érintés a szervezetünkben egyfajta boldogsághormon, az oxitocin felszabadulását eredményezi. Ez az anyag, amely szeretethormonként is ismert, nyugtató hatással bír, segít csökkenteni a stresszt, erősíti immunrendszerünket.

Az ölelés hatására tehát csökken a stressz-szintünk, nő a boldogságérzetünk, de még a vérnyomás csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is szerepet játszik. Nem mindegy azonban, hogy ki ölel meg minket, hiszen az ölelés kellemetlen is lehet, ha nem a megfelelő embertől kapjuk. Szeretteink ölelése, az állatok érintése, de akár egy plüssállat ölelése is a fent említett pozitív hatásokat idézi elő. Már 20 másodpercnyi ölelés elég ahhoz, hogy az oxitocinhormon-szint emelkedjen a szervezetünkben, és tapasztaljuk ennek pozitív hatásait.

Ezek tudatában tehát öleljük meg minél többet szeretteinket, simogassuk kis kedvenceinket, és ezzel is tegyünk a másik, illetve a magunk egészségéért! Napjainkban egyre nagyobb teret kap az online világ, a személyes találkozásokat az üzenetváltások veszik át, így csökken a személyes kontaktus. Bár sokszor kényelmesebb és gyorsabb az ilyenfajta kapcsolattartás, de törekedjünk (az aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően) a személyes találkozók szervezésére, hiszen az online tér nem tudja helyettesíteni ezeket.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)