Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tűzgrafikák a Tájvízházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2021. szeptember 18. 17:24
Tűzgrafikák a Tájvízházban
Hurguly-Szabó György pirográfusnak nyílt kiállítása

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Hurguly-Szabó György pirográf technikával készült alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 17-én a gyulai Tájvízházban.

Kiss Tamásné önkormányzati képviselő, sportügyekért felelős tanácsnok megnyitóbeszédében kifejtette: a sokak által Andor bohócként ismert pirográfus alakja eggyé vált a piros orral, az elmaszkírozott, mosolygó arccal és a feltűnően színes ruhákkal.

Hurguly-Szabó György akkor is pozitívan, mosolyogva és bizakodva fordul felénk, amikor éppen hétköznapi viseletben találkozunk vele a város utcáin. Hiszen a jókedv, a szeretet és a mások iránti tisztelet nála belülről fakad – mondta.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mint fogalmazott, a Tájvízházban kiállított művekhez hasonlókat csak olyan ember tud készíteni, aki tisztában van a valódi értékekkel, aki az életútja során szerzett tapasztalatainak köszönhetően tudja, hogy az egyensúly az elemek ellentétéből alakul ki. Hozzáfűzte, az alkotó művei is két ellenkező tulajdonságú elem találkozásából születtek.

– A tűz elégetheti a fát, ezért ügyesnek kell lenni – mutatott rá beszédében, hozzátéve, hogy a folyamat nagy figyelmet, türelmet és kitartást igényel.

Hurguly-Szabó György lapunknak elmondta: magas szinten kevesen művelik az országban a pirográfiát. Mint megtudtuk, az alkotó 12-13 éve foglalkozik komolyabban a technikával.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Mint ismertette, a pirográfusok először felrajzolják a felületre a képet, majd forrasztópákával vagy speciális hőfokszabályzós géppel beleégetik.

– Hibázni nem lehet – mondta, hozzátéve, hogy sokszor nem is nagyon áll fel az asztaltól, míg el nem készül a műve. Mint mesélte, alkotás közben teljesen meg tud feledkezni a hétköznapok problémáiról.

Az alkotótól azt is megtudtuk, hogy ez az első nagyobb kiállítása.   

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A megnyitón Galambos Krisztián és Kukla József működött közre. 

A tárlat október 31-ig látogatható a Tájvízházban. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)