Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az egészségügyben dolgozók kiégése az egyik fő téma

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. szeptember 18. 11:00
Az egészségügyben dolgozók kiégése az egyik fő téma
Gyulán tart konferenciát a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága

Balláné Molnár Márta, a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának elnöke 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az egészségügyben dolgozók koronavírus-járvány miatti kiégése és az abból való kilábalás az egyik fő témája a Keresztény Orvosok Magyarországi Társasága 24. országos konferenciájának, melyet szeptember 17–19. között Gyulán tartanak.

Balláné Molnár Márta, a társaság elnöke lapunknak elmondta: a pandémia miatt a szokásosnál kevesebben, mintegy százan vesznek részt az idei konferencián, melyet online is figyelemmel lehet kísérni. Hozzáfűzte: az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkeztek résztvevők a helyszínre.

Mint ismertette, az Erőforrásaink az újrakezdésben című rendezvényen a járványkezelésről és a poszt-Covid-ellátásról is szó lesz. A témák között szerepel még többek között a szorongáskezelés, a veszteség- és a traumafeldolgozás, valamint a hálapénzmentes egészségügy.

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A konferencia megnyitóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Beszédében úgy fogalmazott: a hit elengedhetetlen a gyógyításhoz és gyógyuláshoz. Hozzátette, az orvosok feladata, hogy a legjobb tudásuk szerint, együttérzéssel, megértéssel forduljanak a betegek felé.

– Ma már elfogadott tézis az egészségügyben, hogy nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítjuk – mondta, hozzátéve, hogy a betegek lelkét is ápolni kell. Kifejtette: „az orvos-beteg viszony olyan sajátságos emberi kapcsolat, amely magában hordozza a legfontosabb keresztény alapelveket: a bizalmat és a reményt”.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy keresztény hite megélése sokat segített kórházigazgatói és orvosi munkájában.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében Wenckheim Krisztina grófnő, Göndöcs Benedek apátplébános és Boldog Apor Vilmos vértanú püspök életútját idézte fel. Mint mondta, hármuk életpályájában közös vonás a mások feltétlen szeretete, a jótékonykodás, az önfeláldozás, valamint a mély keresztényi szemlélet, és a rendezvényt szervező társaság ugyanezt az értékrendet képviseli.

Aláhúzta: a koronavírus-járvány első három hullámában az egészségügyi dolgozók „álltak a frontvonalban”, így számukra különösen megterhelő volt ez az időszak. Hozzátette: a konferencia azért is különleges, mert „a pandémia lelki aspektusaival is foglalkozik a keresztény életfelfogás szűrőjén át”.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)