Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hat különlegesen szép örökzöld és télizöld szoliter növény

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2021. szeptember 11. 17:00
Hat különlegesen szép örökzöld és télizöld szoliter növény
Szolitereknek azokat a növényeket nevezzük, amelyek önállóan ültetve is jelentős díszítőértékkel bírnak

Szolitereknek azokat a növényeket nevezzük, amelyek önállóan ültetve is jelentős díszítőértékkel bírnak formájuk, virágzásuk vagy egyéb díszítőértékük miatt. A szoliter növények vonzzák a tekintetet, alkalmasak a kert egyes területeinek kijelölésére valamint a tér tagolására. Szoliter növény lehet évelő vagy egynyári virág, díszfű, lombhullató fa vagy cserje és persze örökzöld vagy télizöld is, cikkünkben az utóbbiakból mutatunk be hatot.

Forrás: pixabay.com

Hegyi babér

A hegyi babér, körülbelül három méter magas cserje. Fő díszét, érdekes formájú, rózsaszín és fehér színben játszó virágai adják, melyek tavasz végén, valamint nyár elején nyílnak. A hegyi babér alapvetően árnyékkedvelő növény, mely kicsit világosabb fekvésben több virággal örvendeztet meg minket.

A talaj tekintetében kissé igényes, a nyirkos, savanyú kémhatású, jó vízáteresztő, humuszos talajt szereti leginkább. A talaj takarása segít tovább megőrizni a nedvességet, azonban arra figyelni kell, hogy olyan mulcsot válasszunk, ami nem változtat a talaj kémhatásán.

Japán ernyőfenyő

A japán ernyőfenyő eredeti élőhelyén tekintélyes méretű fává növekedik, hazánkban ennél sokkal szolidabb méretet ér el. Díszét az adja, hogy tűlevelei örvökben állnak, ami igazán látványos külsőt kölcsönöz számára.

A hegyi babérhoz hasonlóan szintén a savanyú talajt kedveli, valamint a nedves, párás környezetet, ültetéséhez világos helyet válasszunk.

Közönséges magyal

A közönséges magyal, a karácsonyi dekorációk részeként is megállja a helyét, sötétzöld fényes leveleivel, valamint élénkpiros bogyóival. A kertben természetesen nemcsak emiatt értékes növény, alkalmas sövény nevelésére, ültethető cserjecsoportokba, és szép külseje miatt, akár szoliterként is. 

Ha világos, vagy félárnyékos helyre, esetleg nagyobb lombos fák alá ültetjük, tápanyagban gazdag talajba, akkor nem nagyon hibázhatunk vele.

Örökzöld liliomfa

A körülbelül hat méteres magasságot elérő örökzöld magnóliát, másként el sem lehet képzelni a kertben, mint a kert egy látványos részén, egyedül ültetve. Lombozatát, kerek, sötétzöld fényes levelek alkotják, melyek kontrasztos hátteret adnak, a nyáron nyíló illatos fehér virágoknak.

Ültetési helyéül napos, világos helyet válasszunk, ahol a talaj tőzeges, savas kémhatású. Vízigénye átlagosnak nevezhető, hosszabb száraz időszakokban érdemes öntözni.

Ráncoslevelű bangita, tavaszi bangita

Összeállításunk végére a tavaszi bangitát és a ráncoslevelű bangitát hagytuk, melyek nagyon hasonló bánásmódot igényelnek, és egyformán jól használhatók szoliterként. A tavaszi bangita, mely télizöld növény, már április-májusban virágokat bont, ráncoslevelű rokona valamivel később, tavasz végén, nyár elején.

Félárnyékos helyre is bátran ültethetők, nincsenek speciális igényeik, bár, ha igazán jók akarunk lenni hozzájuk, akkor tápanyagban bővelkedő, humuszos talajba ültetjük őket.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)