Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Próbálkozzunk a legjobb fajtákkal!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. augusztus 29. 07:00
Próbálkozzunk a legjobb fajtákkal!
Eljött a szemzés ideje!

Fotó: karolyfaiskola.hu

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! Augusztus a szemzések ideje. Lehet próbálkozni az oltások e fajtájával. Nem nehéz, nem oly bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Akinek van a kertjében magonc, az próbálkozhat szemzéssel.

A ceruzavastagságúnál vastagabb magoncok mint alanyok már megfelelőek lehetnek szemzésre. Természetesen a fajának vad alanya a legalkalmasabb, de a kertben kikelt barack- és szilvamagoncok is megfelelhetnek erre a célra. Ezek közül szelektáljunk, és a legerősebbeket válasszuk a műveletünk végrehajtásához! A szemzések előtti napokban jó erősen áztassuk be az oltandó alanyokat, hogy fel tudják magukat szívni az éltető vízzel, mert így jobban adják a héjukat. Fontos, hogy a megnyitott héj alatt a szövetek nedvesek legyenek. A T alakú bemetszés után nyissuk meg az „ablakot”, és helyezzük be a kilapolt szemet. A szemen a levelet ne hagyjuk meg. A kezelhetőség miatt egy rövidke levélnyél azért maradjon. Nylonszalaggal vagy rafiával középerősen kössük át, hogy a szem nedvesen maradjon. A továbbiakban is nedvesen kell tartani a talajt kiszáradás ellen. Aki közvetlenül a gyökérnyakba oltja a szemet, az kötözés után kupacolja fel porhanyós földdel, így nincs kitéve közvetlenül a szem a kiszáradásnak.

Többen panaszkodnak, hogy az ásott kutakból kifogyott a víz a hosszan tartó szárazság miatt. Ez a nyár is arra késztessen minket, hogy minél több esővizet fogjunk fel tartályokba, hordókba! Talán akkor az utcai sorfákra is jut egy-két vödörrel.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)