Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújul a németvárosi templom tetőszerkezete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2021. június 23. 15:45
Megújul a németvárosi templom tetőszerkezete
A beruházás 37 millió forintba kerül

Kovács Péter, Görgényi Ernő, Kovács József és Mittag Mónika a sajtótájékoztatón 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Több mint 37 millió forintból újítják fel a németvárosi Szent József-templom tetőszerkezetét és héjazatát, a munkálatok augusztus végén fejeződnek be – hangzott el június 23-án a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: a gyulai önkormányzat 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a beruházásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től. Ezt a város és a gyulai katolikus egyházközség több mint hétmillió forinttal egészítette ki fele-fele arányban.

Mint ismertette, a torony kivételével a teljes tetőt felújítják. A munkálatok során lecserélik a tartószerkezeti elemeket, a régi, töredezetett héjazatot, és új ereszcsatorna-rendszert is kap az épület.

A városvezető közölte: a kivitelezést a békéscsabai Novus-Dom Kft. végzi, a munkálatok augusztus 31-én zárulnak.

Jelezte, a város, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat és az egyházközség közös szándéka, hogy a teljes műemléképület megújuljon.

A polgármester kifejtette: a németvárosi templom várostörténeti szempontból is jelentős épület, hiszen a málenkij robotra elhurcolt gyulai németeknek itt állítottak először emléktáblát.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Emlékeztetett: a templom környezetében található önkormányzati tulajdonú épületek közül 2010 óta felújították a gyermekjóléti szolgálatnak otthont adó egykori „Napkocsmát”, valamint Erkel Ferenc szülőházát, és a település legrégebbi lakóháza, a „Máriás” ház is felújítás alatt áll.  

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a kormány 60 milliárd forintot különített el az egyházi épületek felújítására.

Aláhúzta, a gyulai fejlesztés révén a németvárosi templom értékes szekkóit is megóvhatják egy esetleges beázástól.

Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, a beruházás régi vágya a helyi német közösségnek. Kifejtette: a templom a háromszáz évvel ezelőtt Gyulára telepített németek adományaiból épült fel, és a városrészen élők a mostani felújítást is nagy összeggel támogatták.

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Kovács Péter püspöki helynök elmondta: a következő lépésben a templom szigetelése újulhat meg.

Arról is beszámolt, hogy Gyulán két másik egyházi épületben is beruházások kezdődnek. A németvárosi temető ravatalozóját az önkormányzat és az egyházközség támogatásával, a Kossuth téri Szentháromság-kápolna tornyát pályázati forrásból rekonstruálják.

A műemlékvédelem alatt álló németvárosi templomot Nuszbek József építette 1863 és 1866 között a saját tervei alapján. Az Apor Vilmos téren található épület klasszicista stílusban épült, késő barokk és romantikus elemekkel. Hossza 42 méter, szélessége 16 méter, belmagassága 13 méter, tornya 37,5 méter.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)