Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Állami elemi és polgári leányiskola

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR/Fodor György • KULTÚRA • 2021. június 05. 17:00
Állami elemi és polgári leányiskola
Gyulai szecessziós épületek

Fotó: Bagyinszki Zoltán

A Kossuth Lajos u. 24. alatt áll árván az egykor szebb napokat megélt Polgári Leányiskola és Állami Elemi Iskola, a későbbi 1. Számú Általános Iskola.

A saroképület eredetileg is állami elemi iskolának épült. Schneider János és Pfaff Ferenc építőmesterek eltanulták a Lechner Ödön-féle mézeskalácsos szecessziós díszítéstechnikát: magyaros motívumokkal, kétszintes kivitelben elkészült épületet álmodtak meg, amelynek földszintjén elemi, az emeletén pedig polgári leányiskola kapott helyet 1912-ben. Az alaprajz negyedkörös elrendezésű. Az épület a szimmetria szabályait megtartja. A közepén kiskiülésű, díszes rizalit helyezkedik el, amelyben szegmensíves záródású, kétszárnyú bejárati ajtó van. A rizalit homlokzati ívben záródik, amely szamárhátív kialakítású. Az épület végein három-három tengelyes kiskiülésű rizalit helyezkedik el, amely szecessziós díszítéssel, homlokzati ívekkel rendelkezik és ablakkal van ellátva. A bejárati ajtótól jobbra és balra ugyanilyen háromtengelyes kiskiülésű, homlokzati íves, díszített rizalit található. Az első szinten a 17 + 17 ablak és a bejárati ajtó szegmensíves záródású, téglával keretezett kialakítású.

Fotó: Bagyinszki Zoltán

A második szinten az ablakok szamárhátíves záródásúak, téglával keretezettek. Az ablakok alsó síkján is – mindkét szinten – téglasor díszítések futnak végig. Az alsó szinten a szegmensívnél, a felső szinten a szamárhátív kezdeténél ugyancsak téglasor díszítéssel rendelkezik a homlokzat.

A klinkertégla hálózatban kialakított vakolatdísz tipizált sgraffito technikával készült. A belső térben elsősorban a lépcsőházban figyelhető meg a szecessziós stílus lenyomata: pl. csavart oszlopfők, korlátmerevítők, falfülkékkel tagolt, díszített falfelületek, terazzoburkolat.

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)