Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az 1-es iskola építőjére emlékeztek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2022. június 09. 17:57
Az 1-es iskola építőjére emlékeztek
Pfaff Ferenc sírjánál tartottak koszorúzást a szecesszió világnapja alkalmából

Fotó: bagyinszki.eu

Koszorúzást tartottak a szecesszió világnapja alkalmából az irányzat gyulai képviselőjének, Pfaff Ferenc építőmesternek a sírjánál június 9-én a Szent József temetőben.

Kónya István alpolgármester az eseményen hangsúlyozta: a gyulai németek kiemelkedő alakja, Pfaff Ferenc (1878–1945) az egyik legjelentősebb helyi építész volt, akinek nevéhez számos épület kötődik Gyulán, többek között a Pfaff-villa, amely egykor Stéberl András hentesüzletének adott otthont, a Békés Megyei Takarékpénztár, amely ma a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság székhelye, valamint a volt 1-es iskola.

Bagyinszki Zoltán szervező lapunknak elmondta: csaknem egy évtizede rendeznek programsorozatot Gyulán a szecesszió világnapja alkalmából. Mint ismertette, az óvodásoknak tavalyhoz hasonlóan idén is tartottak foglalkozást unokájával, Bagyinszki Lucával, a felnőtteket pedig a város szecessziós értékeit bemutató sétára várták. Hozzátette: Nagybányán és Aradon is szerveztek programokat június 10-éhez kapcsolódóan.

Fotó: bagyinszki.eu

A szervező kiemelte: Gyulán több mint 40 olyan épület, síremlék, kovácsoltvas kerítés található, amely szecessziós jegyeket visel magán; ez az építészeti örökség tavaly bekerült a helyi értéktárba.

Emlékeztetett: tavaly tartottak először megemlékezést Pfaff Ferenc sírjánál, amelyet a megyei levéltár munkatársainak segítségével sikerült megtalálniuk a németvárosi katolikus temetőben. Jelezte: a terveik között szerepel, hogy emléktáblát állítanak a gyulai szakembernek, akinek mintegy 16 épületet köszönhetnek a gyulaiak.

Az építőmester sírjánál a gyulai önkormányzat, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a Gyulai Városszépítő és Környezetvédő Egyesület és az Arad–Gyula Kapcsolataiért Egyesület nevében helyeztek el koszorúkat.

Fotó: bagyinszki.eu

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)