Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Komló Szálló és Étterem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR/Fodor György • KULTÚRA • 2021. május 22. 18:00
A Komló Szálló és Étterem
Gyulai szecessziós épületek

Fotó: Bagyinszki Zoltán

A Béke sugárút 8. (hrsz.: 4558/1) alatt található patinás gyulai épület ma eredeti fényében és funkciójában tündöklő négycsillagos szálloda és étterem. Korábban a Hétvezér utca és a Béke sugárút sarkán álló épületet nevezték Komlónak.

A ház 1884-ben épült – akkor még földszintes kivitelben –, ifj. Kohlmann Ferenc kereskedő megrendelésére. Az épületet Scher Konrád építőmester 1890-ben fejezte be. A szálló 1908-ig maradt Kohlmanné. Az új tulajdonosok – Fischl Jakab és fiai – pedig 1911-ben nekiláttak a ma Komlóként ismert ingatlan kialakításának. Gyula egykori legpatinásabb szállodája olyan nagy személyiségeknek adott otthont egykor, mint a Magyarországra látogató japán herceg. A Komló szálló eredeti épületét északi irányban kibővítették 1912-ben Mende Valér tervei alapján. Fénykorában a város legmagasabb épületének számított.

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Az új, kétszintes épületet a régi Komló nyári kerthelyiségének területén építették fel. Az utcafronton a kávéházat, az udvari részen pedig összehajtható üveg válaszfallal leválasztva az éttermet alakították ki. A két helyiséget összenyithatták. A földszinten az utcai frontot négy hatalmas ívben kávéházi ablakokkal választották el. Mindkét emeleti ablaksor párkányzatát virágtartó rácsok ékesítették. Az épület emeletén 30 vendégszobát találhattunk.

Az új épületnek a régi Komló felőli végén volt a szállodai főbejárata, ahonnan új lépcsősor vezetett fel a vendégszobákhoz. Az épület mozi felőli végén volt a kávéház bejárata. A belépéskor szép, metszett üveges, rézfoglalatos „szélfogó fülkébe” jutott a vendég, majd utána a kávéházba. Az emeleti és kávéházi helyiségeket vízvezetékkel és gőzfűtéssel látták el.

Fotó: Bagyinszki Zoltán

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)