Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hamarosan visszatér a gyulai nyár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2021. május 15. 14:13
Hamarosan visszatér a gyulai nyár
Közös megnyitót tartottak a hazai közművelődési intézmények, a gyulai művelődési ház is csatlakozott az akcióhoz

    Kovács József országgyűlési képviselő, Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és Katona Katalin, a művelődési központot is működtető Erkel Ferenc NKft. közművelődésért felelős ügyvezető igazgatója

    Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

    Közös kampány keretében nyitottak meg együtt szombaton a hazai közművelődési intézmények, többek között a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ, ahol roll-up kiállítással és zenével indították el a nyári szezont. 

    Az akcióhoz közel ezer közművelődési intézmény csatlakozott. A Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezte kampány központi eseménye egy, a magyarországi agórahálózatot bemutató roll-up kiállítás volt, amely az ország 15 agórájában egy időben nyílt meg.

    Gyulán reggel indult a program: Patyi Zoltán és zenekara a művelődési központtól indulva lovas kocsin zenélt a városban. Később a Gyulai Vonósnégyes adott műsort.

    A művelődési házban tartott eseményen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Lakitelek Népfőiskola alapítója videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket.

    Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára

    Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

    Fekete Péter kifejtette: az újranyitás minden intézmény és az oda járók számára is ünnep. Kiemelte: a közművelődési intézmények éves szinten 70 milliós nagyságrendben fogadnak látogatókat, és a helyi közösségeknek számtalan lehetőségét biztosítanak.

    Závogyán Magdolna kifejtette: intézetüknek az elmúlt időszakban is folyamatos volt a kapcsolata a közművelési intézményekkel, amelyeket tudásmegosztó felülettel, online értekezletekkel is segítettek.

    – A kulturális érintkezés fontos, a barátoknak, családoknak, szakmai közösségeknek ez hiányzott a legjobban az elmúlt időszakban – mondta. 

    Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány után már nem ugyanazok a kapuk tárulnak ki a közösségi terekben. Az intézmények az elmúlt két év tanulságaival felvértezve nyílnak meg.

    Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

    Kovács József országgyűlési képviselő a gyulai művelődési központban úgy fogalmazott: az élet néha úgy írja az eseményeket, hogy olyan alkalmak is ünnepekké emelkednek, amelyek korábban hétköznapiak voltak. 

    Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere kiemelte: a nyitás napján végre felébred a kultúra magyar városa. Hozzátette: Gyulán minden évben sok színes esemény akad, ám az elmúlt fél évben mindenkinek nélkülöznie kellett a legtöbb programot.

    – Online csatornákon igyekeztek a helyi szervezők az értékeket átadni, ám ahogy a chatelés soha nem helyettesíti a jóízű beszélgetést, úgy az online térben sem élvezhetjük annyira a produkciókat, mint élőben – fogalmazott.

    Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

    Kiemelte: hamarosan nyit a Gyulai Várszínház, és lassan visszatér a korábban megszokott „gyulai nyár”.

    Katona Katalin, a művelődési központot is működtető Erkel Ferenc NKft. közművelődésért felelős ügyvezető igazgatója beszédében köszönetet mondott a helyi városvezetésnek, amiért a koronavírus-járvány idején is elsődleges szempont volt, hogy minden munkatársuk megtarthassa állását. Kifejtette: a színfalak mögött végig munka folyt, kiállítást, online eseményeket szerveztek. 

    Összes cikk - lent (max 996px)
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    A rovat friss cikkei
    A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
    Cikkek keresése az online archívumban
    Bannerfelhő (max 165px)