Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Próbáljuk ki növényeink oltását!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2021. március 14. 07:00
Próbáljuk ki növényeink oltását!
Pótoljuk gyümölcsfáinkat!

Fotó: pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok! A kerti munkák közben ne felejtsük el az esetleges gyümölcsfapótlásokat, ültetéseket, amennyiben ezek az ősszel elmaradtak.

Természetesen az oltások ideje is eljött. Próbáljunk meg oltani! Amennyiben sikerül, az medálszerző alkalom, ha nem, akkor sem történik semmi. A gyümölcsfáink zömébe akár több fajta is beoltható, és csak az érési idő egybeesésére kell gondolnunk, mert ez fontos a növények hormonális egyensúlyának megtartásához. A szőlők átoltását is elvégezhetjük, akár többéves hajtásokat is összenöveszthetünk. Az oltó és oltott részeket jól illesszük össze, kötözésüket alaposan végezzük el, és akkor sikeres lesz az oltásunk.

A magyar, illetve a Kárpát-medencei fajtákat javaslom termesztésre, mert ezek genetikailag már örökítették magukban a klimatikus és talajadottságokat. Lényegesen ízletesebbek a külföldről behozott fajtáknál, és az ellenálló képességeikről nem is beszéltünk. Az oltást az egyszerű ékoltással végezhetjük el. Az ügyesebbek a lehetőségekhez mérten az angolnyelves párosítást is választhatják. A lemosó permetezésből a diófákat se hagyják ki, mert a baktériumos és gombás betegségek ellen hónapokra megvédi az értékes gyümölcsünket. Amennyiben módunkban áll, a canna- és dáliagumókat becserepezhetjük, és előhajtathatjuk, így nyerhetünk a virágzással akár egy hónapot is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)