Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ötven év után újra felmérték Gyula famatuzsálemeit

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.MAGAZIN • 2021. február 19. 11:05
Ötven év után újra felmérték Gyula famatuzsálemeit
A fürdővárosban még több száz olyan fa van, amely egy évszázadnál idősebb

Pomázi Ferenc a gyulai kórház parkjában egy famatuzsálemmel

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Ötven év után nemrégiben ismét felmérték Gyula famatuzsálemeit. A munkálatokat elvégző kertész, Pomázi Ferenc lapunknak elmondta: a fürdővárosban még több száz olyan fa van, amely egy évszázadnál idősebb.

A kertész felidézte: legutóbb 1974-ben Kósa Géza dendrológus, kertészbotanikus végzett méréseket Gyulán a kertészeti egyetem megbízásából, egy országos felmérés keretében. Az ismétlő mérésre a szakember kérte fel Pomázi Ferencet, aki idén januárban kereste fel a város öreg fáit.  

Mint megtudtuk, néhány fa elkorhadt az elmúlt évtizedekben, és akadt, amit beruházás miatt kellett kivágni, de még így is több száz famatuzsálem van a városban a Gyulai Várfürdő, a Csigakert, a „Zöldkereszt”, a Béke sugárúti óvoda, a Bodoky-major, a polgármesteri hivatal és a kórházpark területén.

Emellett a Temesvári úton is található egy kétszáz év körüli nyárfa, amelynek átmérője eléri az 580 centimétert. Ez már az 1848–49-es szabadságharc idejéről származó térképen is tájékozódási pont volt – mesélte Pomázi Ferenc.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elmondta: a felmérés során a törzs kerületét mérik meg, ebből az adatból azonban nem lehet olyan pontosan meghatározni a fák korát, mint az évgyűrűk alapján. Utóbbiból az is kiderül, mennyire volt aszályos vagy csapadékos egy-egy időszak a fa életében.

A szakember úgy fogalmazott, az elmúlt időszakban szépen gyarapodtak a város famatuzsálemei. A fürdő egyik platánfájának már több mint hét méter a kerülete, a kórház parkjában pedig 194 centimétert nőtt két ginkgo biloba törzse. Utóbbiak egyébként fajtájuk negyedik-ötödik legnagyobb példányai az országban – tudtuk meg Pomázi Ferenctől.

A kertész úgy vélte, sokat elárul egy településről az, hogy mennyire figyel oda a faállományára. Emlékeztetett: a múltban Göndöcs Benedek apátplébános és Mogyoróssy János történész is sokat tett Gyulán a fásítás terén, mindketten példaképei lehetnek az utókornak.

Hozzátette: a városban folyamatosak a faültetések, így nem csökkent a növényállomány az elmúlt évtizedekben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a fák sok „civilizációs ártalomnak” vannak kitéve, főleg a járdák és az utak sokszor felesleges sózása miatt.  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szakember azt kérte, aki tud olyan fáról a környezetében, amely famatuzsálemnek számíthat, jelezze neki, hogy lefényképezhesse, és megmérhesse a kerületét.

Az ország legidősebb fájának egyébként a hédervári Árpád-tölgyet tartják, amely nyolcszáz éves lehet. Az 1942 óta védett fa évekkel ezelőtt kettétört, de civil összefogással sikerült megmenteni. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)