Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Munkaszerződést kötnek és bért kapnak a szakképzésben tanulók

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2021. február 12. 13:00
Munkaszerződést kötnek és bért kapnak a szakképzésben tanulók
A Békés megyei vállalkozásoknál is aláírták a diákok az első szerződéseket

Az új szakképzési rendszerben ezentúl munkaszerződést kötnek és bért kapnak a szakképzésben tanulók azoknál a vállalkozásoknál, amelyek érettségivel a szakképzésbe érkező tanulók képzésében érdekeltek – számolt be róla Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője február 11-én, a Kertai Emőke kozmetikusmester békéscsabai szalonja előtt tartott sajtóeseményen, ahol kozmetikustanulók írták alá a szerződésüket.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezekben a hetekben térítésmentes online előadássorozatot tart ágazatonként a vállalkozóknak, hogy segítse az átállást. A részletekről a helyszínen Mészárosné Szabó Anna számolt be.

„Ez a szakképzési reform sokkal tudatosabb hozzáállást követel meg a duális gyakorlati képzőhelyektől, mint eddig. Megköveteli, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot tartsanak fenn a szakképző iskolákkal.” – mondta.

Hozzátette, megjelent egy minőségközpontú szemlélet, amely az oktatási tevékenység tekintetében egy új szintre emeli a cégeknél folyó szakmai képzést, valamint nagyobb tudatosságot igényel a vállalkozóktól.

„Fontos kérdés, hogy a gyerek tanulni vagy dolgozni megy ki a vállalkozóhoz. Az új rendszerben tényleges munkavállalóvá válik a tanuló, mert szakképzési munkaszerződést köt a teljes képzési időre, amely alapján munkabért kap.” – emelte ki.

Elmondta azt is, hogy ez a munkabér jóval magasabb, mint amit eddig tanulószerződéssel havi juttatásként kaptak a diákok. A munkabér minimuma 96600 forint, amelyhez jönnek még egyéb juttatások, ha van a cégnél ilyen.

„Az új szakképzési rendszer a vállalkozások számára új finanszírozási rendszert is jelent, melyben – mivel a költségek jelentősen emelkednek – a támogatásuk is nő, és még sikerdíjjal is számolhatnak.” – mondta Mészárosné Szabó Anna.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)